Type to search

Dogodilo se na današnji dan

Na današnji dan kujica Lajka lansirana u svemir

Share

Lansirana je letjelicom Sputnik 2, koja nije imala mogućnost povratka na Zemlju. 

Trećeg studenog 1957. godine u svemir je lansirana prvo živo biće sa naše planete – pas Lajka. Riječ je o psu lutalici koji je pronađen na moskovskim ulicama. Lajka je za povijesni let, kojim je put u svemir utaban i za ljude, bila pripremana mjesecima zajedno s još dvije kujice – Albinom i Muškom, a konačni izbor pao je na nju.

Lansirana je letjelicom Sputnik 2, koja nije imala mogućnost povratka na Zemlju. Dakle, ispočetka se znalo da će kujica morati umrijeti u svemiru. Službena sovjetska izvješća govorila su da je Lajka uginula šestog dana, kad je potrošen sav kisik. Da joj učvrste mjesto u povijesti, Sputnik je s uginulom Lajkom obišao Zemlju čak 2570 puta prije nego što je izgorio u atmosferi na početku travnja 1958. godine.

Međutim, danas se smatra da je Lajka uginula već prvog dana, od panike zbog pregrijavanja i bestežinskog stanja u skučenoj kabini Sputnika. U svakom slučaju, njen je odlazak u svemir bio važan jer je time dokazano da živa bića mogu tamo preživjeti određeno vrijeme.

Dražen Krajcar/ www.povijest.hr

Leave a Comment