Type to search

Gospodarstvo Zanimljivosti

BAŠKE OŠTARIJE BOGATIJE ZA DVIJE POUČNE STAZE

Share

Na Baškim Oštarijama uređene su dvije nove poučne staze financirane EU sredstvima

U sklopu Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje od 2014. -2020. godine, Hrvatske šume d.o.o. prijavile su dva projekta izgradnje poučnih staza na Baškim Oštarijama, unutar GJ “Crna duliba – Metla”. Oba projekta su prihvaćena te financirana iz EU – fondova u iznosu od 1.429,621.06 kn.
Baške Oštarije koje se nalaze unutar Parka prirode Velebit, rezervata biosfere te ekološke mreže, sa svojom raznolikošću prirodne i kulturne baštine čine savršenu lokaciju za izgradnju i uređenje poučnih staza.

Izgrađena cesta Terezijana, danas kao poučna staza, te ustanovljena jedna od prve tri šumarije u Hrvatskoj dokaz su da je još u 18. stoljeću carica Marija Terezija prepoznala važnost ovog cestovnog prijelaza u vršnom dijelu Velebita.

Poučna staza “Pod Filipov kuk” ime je dobila po najjužnijem kuku u sklopu poznatih Dabarskih kukova. Ova vapnenačka gromada mjesto je okupljanja brojnih slobodnih penjača i aplinista.
Poučna staza počinje kod crkve sv. Elizabete i duljinom od 1700 m postavljene su informativno – edukativne ploče. Uređen je i prostor za odmor i boravak posjetitelja, a staza vodi i do izvora “Crno vrilo”.

Poučna staza “Stupačinovo – Veliki Papratnjak” za svoj početak ima zaseok Stupačinovo, a u šumskom predjelu presijeca poznatu “Premužićevu stazu”. Duga je 3500 m i obogaćena informativno-edukativnim sadržajima (ploče, smjerokaz, determinacijske table) te vidikovcem.

Foto: HŠ

Održivim višenamjenskim gospodarenjem obogaćene su općekorisne funkcije šume (turistička, rekreativna, zdravstvena, itd.) odnosno vrijednosti koje šume pružaju čovjeku. Iako Hrvatske šume d.o.o. 89 % prihoda ostvaruju prodajom drveta, preuzele su važnu ulogu u regionalnom i ruralnom razvoju svoje zemlje.

LP

Leave a Comment