Type to search

Zanimljivosti

Opasnost od mišje groznice i u Lici – simptomi i kako se zaštititi

Share

Svake godine u ovo vrijeme pojave se slučajevi zaraze hemoragijskom vrućicom s bubrežnim sindromom (HGBS), poznatijom kao “mišja groznica”. Riječ je o opasnoj virusnoj infektivnoj bolesti koju uzrokuju hantavirusi. Nositelji virusa su miševi i voluharice, a do zaraze čovjeka dolazi najčešće prilikom boravka u prirodi, u neposrednom ili posrednom kontaktu s izlučevinama inficiranih glodavaca, posebice udisanjem prašine ili aerosola koji sadrže uzročnike.

Za HGBS karakteristično je sezonsko pojavljivanje u toplijem dijelu godine, od ranog proljeća do kasne jeseni. Povoljni vremenski uvjeti pogoduju porastu populacije prenositelja uzročnika ove bolesti. Čovjek se gotovo isključivo zarazi kada uđe u područje gdje ima mišolikih glodavaca kao rezervoara virusa (prirodno žarišna zoonoza). U gradskoj sredini zaraza je vrlo rijetka. Bolest se ne prenosi s čovjeka na čovjeka. Opasnosti od zaraze najviše su izloženi oni koji borave u prirodi, poput šumskih radnika, zemljoradnika, izletnika, planinara i sl.

Simptomi „mišje groznice“ su visoka temperatura, loše opće stanje, crvenilo očiju, glavobolja, a ponekad i mučnina te povraćanje. Bolest se najčešće javlja tjedan do dva nakon izlaganja virusu. Kod težih slučajeva može se pojaviti krvarenje na koži i sluznici, a kad dođe do zatajenja bubrega nužna je dijaliza. Smrtnost od ove bolesti u Hrvatskoj je jedan posto.

Tijekom boravka u prirodi, namirnice i vodu treba zaštititi od glodavaca, a sirove plodove ubrane u šumi i poljima treba dobro oprati i ostaviti da odstoje barem dan-dva. Preventivne mjere uključuju i da se ne pije i ne puni voda na šumskim izvorima jer ih često koriste glodavci, izbjegavanje ležanja i sjedenja izravno na šumskom tlu (pogotovo blizu mjesta aktivnih rupa glodavaca), a potrebno je i paziti da se u prirodi ne ostavlja otpad od hrane i pića.

Hrvatske šume

Leave a Comment