Type to search

Zanimljivosti

Hrvatske šume i projekt Fearless Velebit

Share

Hrvatske šume od samog svog osnutka uložile su goleme napore u razminiranju šuma, u što je do sada iz sredstava OKFŠ-a utrošeno oko 600 milijuna kuna a posljednjih godina to čine i kroz projekte koji se financiraju iz fondova Europske unije. Uz Naturavitu, projekt Fearless je najbolji primjer za to.

Nacionalni park Paklenica bio je domaćin svečanog potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Razminiranje i očuvanje šumskih ekosustava u zaštićenim i Natura 2000 područjima u Ličko-senjskoj i Zadarskoj županiji – Fearless Velebit“ vrijednog 266,5 milijuna kuna kojeg su u petak 15. studenog potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić, zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša Alenka Košiša Čičin-Šain te u ime korisnika bespovratnih sredstava, predsjednik Uprave hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić i član Uprave Igor Fazekaš Trenutno je u Republici Hrvatskoj minski sumnjivo 355 četvornih kilometara površine. Zastrašujuća je to brojka ako znamo da se na tom području nalazi više od 30 tisuća mina te velik broj neeksplodiranih ubojnih sredstava. Cilj ove Vlade je očistiti Hrvatsku od mina. Stoga me doista veseli potpisivanje Ugovora koji se značajnim dijelom sufinancira europskim sredstvima – rekao je ministar Ćorić.
Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić istaknuo je kako su Hrvatske šume od svog osnutka uložile goleme napore te financijska sredstva u razminiranje šuma.

Hrvatske šume od samog svog osnutka uložile su goleme napore u razminiranju šuma, u što je do sada iz sredstava OKFŠ-a utrošeno oko 600 milijuna kuna a posljednjih godina to čine i kroz projekte koji se financiraju iz fondova Europske unije. Uz Naturavitu, projekt Fearless je najbolji primjer za to. Provođenjem projekta Fearless osigurat će se siguran javni pristup područjima u kojima su prisutni eksplozivni ostaci rata ili se sumnja na njihovu prisutnost, ali i omogućiti održivo upravljanje i zaštita šuma, odnosno nesmetano gospodarenje šumama u skladu sa strogim načelima održivog upravljanja šumama – naglasio je Jakupčić.
Zadovoljstvo ovim projektom nisu krili niti predstavnici lokalnih samouprava. Radost zbog potpisanih ugovora iskazali su zamjenica župana Ličko-senjske županije Renata Hodak i župan Zadarske županije Božidar Longin koji nije propustio naglasiti kako se potpisivanjem ovih ugovora još jednom pokazalo kako je kvalitetna suradnja na svim razinama u našoj Domovini jedini pravi način za stvaranje sve boljih životnih uvjeta za naše građane, a samim time i za razvoj zemlje u cjelini.
Zamjenicu župana Ličko-senjske županije Renatu Hodak raduje što će se konačno osigurati siguran pristup cijelom zaštićenom području čime se daje prilika razvoju turizma na cijelom Ličkom i podvelebitskom području.

Završetak projekta Fearless Velebit predviđen je sredinom 2023. godine do kada će se omogućiti obnova i očuvanje ugroženih i zaštićenih rijetkih livadnih vrsta i staništa. Istovremeno, razminiranjem šuma i šumskog zemljišta ostvarit će se i preduvjeti za provedbu planova upravljanja ekološkom mrežom Natura 2000 i omogućiti održivo upravljanje zaštićenim područjima u skladu s Planom upravljanja Parkom prirode Velebit te Planom upravljanja Nacionalnim parkom Paklenica.
Za realizaciju ovoga projekta iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija osigurano je 218.708.288,14 HRK odnosno 85 % prihvatljivih troškova. Preostali dio čine nacionalna sredstva.
Realizacijom ovoga projekta omogućit će se održivo upravljanje i zaštita šuma, odnosno nesmetana provedba 12 šumskogospodarskih planova u skladu sa strogim načelima održivog upravljanja šumama.
Istog dana je u NP Paklenica potpisan i Ugovor o sufinanciranju projektne dokumentacije i građenja vodnih građevina na području podvelebitskog pravca za 2019. godinu. Ugovor su potpisali generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor Vodovoda Zadar, Tomislav Matek.
Podvelebitski pravac je planirani podsustav regionalnog vodoopskrbnog sustava koji se proteže kroz primorje podno Velebita u kojem su smještene Općina Starigrad i Općina Karlobag.
Projekti za koje su potpisani ugovori provode se na području Ličko-senjske i Zadarske županije.

Hrvatske šume

Leave a Comment