Type to search

Događanja Gospić Gospodarstvo

Zeleni iskorak: Razvojni centar Ličko-senjske županije uskoro ugrađuje foto-naponske panele

Share
U županijskoj dvorani za sastanke potpisan je danas Ugovor vezan uz skoru izgradnju foto-naponske elektrane koji se odnosi na postavljanje na krovnu konstrukciju Razvojnog centra Ličko-senjske županije. U ime osnivača ove ustanove o važnosti ovoga projekta i novoj strategiji odnosa prema energetskim uštedama govorio je župan Ernest Petry.
-S nama su ravnatelj Razvojnog centra Ličko-senjske županije Mile Milković i odabrani izvođač radova temeljem Javnog natječaja „Kroma“ d.o.o. i njezin direktor Marijan Krmpotić. Mogu najaviti kako ćemo na brojnim ustanovama kojima je osnivač Ličko-senjska županija ugrađivati opremu za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Tako smo i u zgradi Županije započeli s radovima vezanim uz ugradnju dizalica topline, u tom smislu obnavljamo i županijski vozni park, nedavno je na zgradi Osnovne škole u Otočcu, kojoj je također Županija osnivač, ugradili solarne panele za proizvodnju električne energije iz sunca.
Zato čestitam ravnatelju našeg Razvojnog centra Mili Milkoviću, kao i direktoru tvrtke „Kroma“ koji je dio svojih kapaciteta preusmjerio za dobivanje električne energije iz solara, zaključio je župan Ernest Petry.
O novom projektu ugradnje solarnih panela nešto više je rekao direktor Krome Marijan Krmpotić.
-Dio naših kapaciteta od ukupno 40-ak zaposlenih preusmjerili smo u rad na projektiranju, razvoju i ugradnji foto-naponskih elektrana, u cilju proizvodnje električne energije za korisnike te puštanja iste u elektro-mrežu. Zahvaljujem se na ukazanom povjerenju i korektno provedenom Javnom natječaju gdje smo mi izabrani kao izvođači radova, istaknuo je direktor Krome Marijan Krmpotić.
Ravnatelj Razvojnog centra Ličko-senjske županije Mile Milković nije dvojio o važnosti skore realizacije ovoga projekta.

 

-Mi smo prošle godine prijavili ovaj projekt na Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost jer sami ne bismo mogli financirati potrebne radove na ugradnji solarnih panela, koji iznose ukupno cca 67.000 eura. Fond će pri sufinanciranju sudjelovati sa 60% ukupno potrebnog iznosa, dok je razliku od 40% potrebnog iznosa osigurala Ličko-senjska županija, pojasnio je ravnatelj Razvojnog centra Mile Milković. Kako je dodao u tijeku je dopremanje opreme i potpisivanje Ugovora s nadzorom pa se ugradnja foto naponskih panela očekuje u narednih 20-ak dana, ovisno o vremenskim prilikama.

Leave a Comment