Type to search

Događanja Gradovi Sport

Za manje od mjesec dana na aerodromu Željava počinje najveći automobilski event u regiji

Share
“Vežite se, slijećemo!!!” – upravo ovim riječima komunicirao je NLO 505 prije 20-ak dana kad se „spustio“ na pistu 1 iz smjera Rakovice, koja ima oznaku 14L što bi značilo 140° Left (Lijevo) na bivšem vojnom aerodromu Željava.
Aerodrom je građen do 1968. godine kad je ubrzano, zbog čehoslovačke krize, pušten u rad. Na radovima je sudjelovao, u najvećoj tajnosti, veliki broj izvođača. Tijekom idućih godina stalno je dorađivan i moderniziran, a građen je 12 godina. Taktičko-tehničke osobine bile su impresivne: tri galerije za smještaj 58 zrakoplova međusobno su bile povezane u obliku slova M s produženim srednjim krakom u kojem je bila smještena radionica za popravak zrakoplova i dodatnom galerijom sa strane, svodastog oblika širine u bazi oko 14 metara i visine između 8 i 10 metara.
Od danas, točno za 28 dana spomenuti NLO glasno će najaviti: Vežite se, polijećemo!!!
Odnosno označiti početak dvodnevnog automobilističkog spektakla pod nazivom BALKAN’S FINEST COMPETITION. Predstavnici AUTOKLUBA “NLO 505”, ujedno i glavni organizatori pojašnjavaju navedeni event kategorijama Street race (utrke ubrzanja), Croatian drift Challenge, DB drag natjecanje, auto tuning style show, te izložba luksuznih i rijetkih automobila. Osnovni cilj eventa je promocija automobilizma u ovom dijelu Istočne Europe, odnosno promocija Like i ličkog kraja, a gdje će posjetitelji osim u bogatom automobilističkom programu, također moći uživati u raznovrsnoj turističkoj ponudi obogaćenoj raznim tematskim događajima kao što su gastronomija, izložba autohtonih ličkih proizvoda, prirodne ljepote i ostalo. Sve informacije i pojašnjenja za opisani event dostupni su poveznicom:
Ovim putem organizator manifestacije (AUTOKLUB “NLO 505”) BALKAN’S FINEST COMPETITION neizmjerno zahvaljuje županu Ličko – senjske županije Ernestu Petryju na sveopćoj pomoći i susretljivosti po pitanju sveobuhvatne organizacije, pripreme i provedbe navedene, odnosno načelniku Općine Plitvička Jezera Anti Kovaču na nesebičnoj i hvale vrijednoj pomoći u tehničko operativnim postupanjima čišćenja, uređenja i pripreme definirane mikro lokacije avionskih pista i popratnih stajanki, sve sukladno Suglasnosti Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.
Organizator pojašnjava da od svog “slijetanja“ na bivši vojni aerodrom Željava nije uočio nikakve Babe Roge, prinčeve, unutarnje i vanjske neprijatelje koji vrebaju, te da ovu izuzetnu automobilističko turističku manifestaciju pokreće entuzijazam, upornost i neiscrpna energija NLO-a s početka teksta.
BALKAN’S FINEST COMPETITION (24. i 25. rujna 2022.) na aerodromu Željava isključivo ima za cilj okupljanje i druženje zaljubljenika i simpatizera automobilizma na nivou Europe i svijeta, prvenstveno za dobrobit, razvoj i promociju Republike Hrvatske.
Veselimo se vašem dolasku i očekujemo vas 24. i 25. rujna na aerodromu Željava.
Organizacijski odbor
AUTOKLUB “NLO 505”

Leave a Comment