Type to search

Politika

Plenković: Hrvatska je postigla krupan uspjeh ispunivši uvjete za pristup Schengenu

Share

Premijer Plenković pozdravio je ocjenu Europske komisije da Hrvatska ispunjava kriterije za ulazak u Schengenski prostor istaknuvši da je to još jedan krupan europski uspjeh Hrvatske

Nakon što je Europska komisija objavila svoju ocjenu, predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je u Banskim dvorima konferenciju za medije.

Europska komisija ocijenila je da Hrvatska ispunjava potrebne kriterije za ulazak u schengenski prostor i pozvala Vijeće da Hrvatsku uključi u prostor bez unutarnjih graničnih kontrola.

“Europska komisija smatra, na temelju rezultata šengenskog evaluacijskog procesa započetog 2016. godine, da je Hrvatska poduzela mjere koje su potrebne da bi se osigurali potrebni uvjeti za punu primjenu šengenskih pravila te da su standardi ispunjeni”, objavila je Komisija u priopćenju.

Predsjednik Vlade Plenković u izjavi medijima podsjetio je da je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker još prije tri mjeseca, tijekom posjeta Zagrebu, najavio da će do kraja mandata njegova Komisija donijeti preporuku Vijeću da Hrvatska postane dio Schengenskoga prostora.

“Ovo je važan dan, još jedan veliki europski uspjeh Hrvatske”, poručio je predsjednik Vlade zahvalivši još jednom svima, posebno u resoru unutarnjih poslova i pravosuđa, koji su podnijeli najveći dio tereta u ispunjavanju zadanih kriterija.

Zahvalio je predsjedniku Europske komisije Junckeru, potpredsjedniku Fransu Timmermansu, europskom povjereniku za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitrisu Avramopoulosu, nizu drugih povjerenika koji su podržali hrvatski put u Schengen, uključujući i hrvatskoga povjerenika Nevena Mimicu, te svima ostalima u Europskoj komisiji koji su verificirali hrvatska postignuća.

Cilj Hrvatske je dublja europska integracija – Schengen i europodručje

Istaknuo je da je Hrvatska napravila velike iskorake u pogledu zakonodavnih, financijskih i administrativnih postignuća, a puno je napravljeno i u političko-diplomatskoj aktivnosti, jer, poručio je premijer Plenković, jedno bez drugoga ne bi urodilo plodom i današnjom preporukom Europske komisije.

Ponovio je da je cilj hrvatske Vlade da Hrvatska ide u što dublji kontekst europske integracije i europskoga projekta.

“Dvije piste na kojima radimo su Schengen i europodručje”, naglasio je.

Današnjom preporukom Europske komisije, pojasnio je premijer Plenković, Hrvatska je bliže onome što Schengen predstavlja za europski projekt – a to je područje od 400 milijuna ljudi koji se mogu slobodno kretati.

Od 28 članica Unije, u Schengenu nisu Ujedinjena Kraljevina, Irska i Cipar – tri otoka – te Bugarska, Rumunjska i Hrvatska. U Schengenu su i Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska, koje nisu članice Europske unije.

Premijer Plenković najavio je da sada slijede kontakti prema državama članicama, budući da konačnu odluku donosi Vijeće.

Dodao je da će komunikacija najprije prolaziti kroz Schengenski odbor, gdje će stručnjaci za ovu temu dodatno sagledavati sve aspekte i preporuke Europske komisije.

Bugarska i Rumunjska, pojasnio je, imaju dodatni mehanizam nadzora, tzv. postmonitoring, dok ga Hrvatska nema.

Izvor: www.andrejplenkovic.hr

Leave a Comment