Type to search

Događanja Gradovi Politika

Župan Petry: „Poslovanje nekih ustanova pritišću naslijeđeni dugovi“!

Share

U Gospiću je danas održana 9. sjednica Županijske skupštine pod predsjedanjem Marijana Kustića. Osim redovnog Aktualnog sata, predloženo je još 25 točaka Dnevnog reda. U uvodu Aktualnog sata vijećnik Ivan Bižanović (HSU) podsjetio je kako je na današnji dan poginuo hrvatski branitelj Slavko Cetinjanin. Potom je postavio pitanje županu Ernestu Petry vezano uz mogućnosti besplatnog željezničkog prijevoza umirovljenika. Također ga je zanimalo što se događa u Domovima umirovljenika u Otočcu i Gospiću gdje je došlo do financijskih dubioza i dugovanja, što je npr. u Gospiću rezultiralo smjenom ravnatelja. Također ga je zanimala financijska blokada Doma zdravlja u Otočcu.

Župan Petry je dolaskom za govornicu zatražio minutu šutnje za poginulog Slavka Cetinjanina i nakon toga iznio odgovore na postavljena pitanja.

-Zahvaljujući HSU pokrenuta je inicijativa za subvencioniranje prijevoza umirovljenika, a još ranije za studente s ovoga područja. U pregovorima za HŽ-om smo došli do godišnje svote subvencioniranja od 40 tisuća kuna i upravo sutra ćemo s članovima Uprave HŽ-a potpisati Ugovor i od 1. kolovoza će svi umirovljenici imati pravo besplatne uporabe željeznice u svim pravcima.

Dugovanja Doma za stare i nemoćne u Gospiću je oko 6 milijuna kuna, od čega je 5 milijuna kuna dug dobavljačima. Jutros je Županija platila 80 tisuća kuna dugovanja za naftne derivate. Prijeti i ovrha od 500 tisuća kuna, puno je naslijeđenih dugovanja i situacija nije dobra. Obratili smo se resornom Ministarstvu i nadam se da ćemo probleme riješiti putem „bajpasa“ jer Dom trenutno ne može sam namiriti sva dugovanja. Jučer je pokrenuta ovrha prema Domu zdravlja Otočac u iznosu od 3,8 milijuna kuna. Dugovanje doma iznosi 11 milijuna kuna.

Mi kao Županija poslujemo pozitivno i naravno da ćemo poduzeti sve kako bi se riješile neke dubioze. Minusa je mnogo kod brojnih ustanova kojima smo osnivači, što su uglavnom naslijeđeni dugovi. Radimo na tome da od resornih Ministarstava dobijemo bespovratna sredstva ili povoljne kredite, zaključio je župan Petry.

Ivica Radošević (HDZ) zamolio je aktualne podatke vezane uz turizam. Kako se čulo u županovom odgovoru turistička sezona je na ovom području zadovoljavajuća.

-U usporedbi s rekordnom 2019. godinom imamo više od 71 posto dolazaka i 91 posto noćenja u našoj Županiji. Novalja je čak premašila 2019. godinu, Stara Novalja također premašila rekorde, a blizu je i grad Senj. U kategoriji izvrsnih rezultata dolazi i Karlobag s 97 posto ostvarenih noćenja u usporedbi s 2019. godinom. Jučer smo na području Županije imali 223 537 dolazaka stranih turista u Ličko-senjskoj županiji, dok je domaćih trenutno 34 694, što čini povećanje za 19,02 posto. Ukupni broj noćenja je u usporedbi s 2019. godinom gotovo 92 posto, što je svakako izvrsno, izvijestio je članove Županijske skupštine župan Petry.

Vijećnik Tomislav Biondić (HDZ) zanimao se za postavljanje WC-a u luci Stinica i završetak zgrade Lučke uprave Senj.Župan Petry je istaknuo:

-U Stinici uloženo 820 tisuća kuna kako bi se nakon 20 godina zastoja izgradilo sedam sanitarnih čvorova. U Stinicu se ulaže i 19 milijuna kuna kako bi se izgradila nova pristanišna rampa za trajekte. Nova zgrada Lučke uprave Senj počela se graditi prije 13 godina, s ugovorenom vrijednosti radova od 6 milijuna kuna. Lučka uprava Senj podigla je kredit kako bi se ovaj projekt završio, pri čemu će se u prizemlju zgrade izgraditi poslovni prostori za iznajmljivanje. Nova zgrada Lučke uprave trebala bi biti završena prije početka sljedeće turističke sezone, zaključio je župan.

Tomislav Zrinski (SDP) zahvalio se zaposlenicima Opće bolnice Gospić na stručnosti i humanosti prilikom obavljanja ovih izrazito zahtjevnih poslova, rekavši kako ulaganje u opremu ove i sličnih ustanova znači ulaganje u zdravlje ljudi. U svojem pitanju Zrinski je istaknuo kako su van funkcije mnogi turistički resursi, kao primjer loše provedene privatizacije: hoteli Gacka, Vratnik, Lički Osik, Velebno, kampovi i restorani. Odgovor župana Petryja.

-Mi ćemo tragom vašeg pitanja od svih vlasnika tih objekata i jedinica lokalne samouprave zatražiti odgovore jesu li riješeni imovinsko-pravni odnosi, plaća li se komunalna naknada i kakvi su planovi za obnovu tih objekata. Samo u Ličkom Osiku nalazi se derutni hotel, napušteni samački dom i zgrada srednje škole. U centru Gospića nalazi se objekt bivšeg Sindikata, odnosno RH. Hotel Velebno je u privatnom vlasništvu. Pomake smo u tom smislu već načinili, a naše stručne službe će kontaktirati i pismeno zatražiti očitovanje vezano uz budućnost tih objekata, istaknuo je župan Petry.

 

Izvor Lika online

Leave a Comment