Type to search

Događanja Gradovi Sport

U Lovincu svečano otvorena 11. Smotra izviđača Hrvatske

Share

Na najvećem višednevnom okupljanju djece i mladih više od 2000 sudionika iz Hrvatske i svijeta

U Lovincu je danas svečano otvorena 11. Smotra izviđača Hrvatske, najveće ovogodišnje okupljanje djece i mladih s preko 2000 sudionika iz Hrvatske i svijeta.

Organizatori 11. Smotre izviđača su Savez izviđača Hrvatske, Ravnateljstvo civilne zaštite i općina Lovinac. Smotra se odvija pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora, gospodina Gordana Jandrokovića te pod pokroviteljstvom Ličko-senjske županije, Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Američke gospodarske komore, a u suradnji s više od 30 partnerskih organizacija i institucija.

Na Smotri sudjeluju i izviđači iz Ukrajine, Francuske, Izraela, Bugarske, Nizozemske, Njemačke, Bosne, Slovenije i Crne Gore.

Sudionici iz Hrvatske dolaze iz 50 izviđačkih udruga širom zemlje. Spava se u šatorima u 30-ak izviđačkih kampova organiziranih širom Lovinca, a za cijelo vrijeme trajanja Smotre organiziran je program podijeljen u 9 centara znanja – preživljavanje, planinarenje, biciklizam, spašavanje, prirodnjaštvo, drvne konstrukcije, plovidba, arheologija, astronomija. Tokom Smotre na širem području općine Lovinac bit će organizirano više od 50 volonterskih akcija kojima će izviđači pomoći zajednici.

„U naredna dva tjedna Lovinac postaje naš novi dom. Pripremili smo više od stotinu raznolikih aktivnosti širom županije kroz koje će sudionici upoznati lovinački kraj i južnu Liku, od Cerovačkih pećina do najviših vrhova Velebita. U organizaciji sudjeluje preko 200 mladih i odraslih volontera i izviđačkih voditelja te oko 50 izvoditelja programa iz partnerskih institucija i organizacija, a Smotru podržava više od 50 partnerskih organizacija i institucija, pokrovitelja i sponzora. Hvala od srca svima što su prepoznali važnost i veličinu ovakve izviđačke organizacije i što ćemo zajedno omogućiti našim mladima stjecanje novih vještina za život.“ – izjavio je Siniša Ivanković, dopredsjednik Saveza izviđača Hrvatske.

Okupljene je kao domaćin pozdravio i Ivan Miletić, načelnik općine Lovinac.

„Ovih sam dana više puta naišao na kolone izviđača, postrojene i uredne, ali svaki put spremne odgovoriti pozdravom i osmjehom. Srce mi je puno zbog toga. Lovinac je već sinoć bio kao jedan mali gradić. Lijepo, veselo, živo mjesto, puno mladosti. „ – rekao je Miletić.

Ravnateljstvo civilne zaštite pomaže u organizaciji smotre logistikom, opremom i ljudstvom te je ravnatelj Damir Trut sa suradnicima obišao Smotru i održao pozdravni govor.

„Mi smo u ravnateljstvu Civilne zaštite odmah prepoznali značaj ove aktivnosti i kao suorganizator i partner podržali smo 11. Smotru i Festival vještina za život. Izviđači su naš stalni partner i članovi su Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite. U ova izazovna vremena važno je raspolagati vještinama za život jer kroz naše brojne zajedničke aktivnosti potičemo znanje, sposobnost i vještine potrebne kako bi se mogli snalaziti u nesrećama i katastrofama, ali i u svakodnevnom životu. Nadam se da ćemo kroz ove zajedničke aktivnosti dobiti i nove osposobljene spašavatelje i pripadnike postrojbi sustava Civilne zaštite.„- zaključio je Trut.

Ličko-senjska županija ponosni je pokrovitelj i jedan od suorganizatora 11. Smotre pa je okupljene pozdravio i Ličko-senjski župan, gospodin Ernest Petry.

„Kao župan iskazujem ponos da smo suorganizator ovog hvale vrijednog susreta gdje vidim mladost koja pokazuje da je ova općina, koja je bila Ličko-senjski Vukovar, koja je bila urušena u Domovinskom ratu, kao Feniks koji se ponovno rađa iz pepela. Danas je dobila novo srce, novu mladost o kojoj ćemo skrbiti i kojoj ćemo vratiti život zahvaljujući vašim aktivnostima na području Općine Lovinac“ – poručio je župan Petry izviđačima.

Okupljene je na kraju pozdravio Ante Bačić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, gospodina Jandrokovića, saborski zastupnik i predsjednik Hrvatske izviđačke parlamentarne unije, saborskog pododbora,

„Kada se sjetimo svih projekata Saveza izviđača Hrvatske unazad nekoliko godina, nakon uspješne Boranke, Šumoboraca i Co2mpensating by planting, sada se uhvatiti u koštac sa vještinama za život učeći mlade istima nešto je što europske države i NATO tek sada razmišljaju uvesti, sada kada raspravljaju o povećanju proračuna za sigurnost, Savez izviđača Hrvatske je opet dva-tri koraka ispred države, ispred Europe i svijeta, na čemu vam čestitam.“ – zaključio je Bačić koji je zajedno s Bojkom Kukićem, starješinom 11. Smotre, svečano otvorio Smotru.

Moto 11. Smotre je „Vještine za život – Putokaz za bolji svijet“, a u sklopu Smotre, od 29. srpnja do 1. kolovoza održat će se i Festival vještina za život koji će biti otvoren za javnost.

U sklopu Festivala održat će se 29. srpnja Dan tehničke kulture, 30. srpnja Dan Civilne zaštite i operativnih snaga, 31. srpnja Europski Dan i obilježavanje Europske godine mladih te 1. kolovoza Dan za klimu.

Informacije i prijave na aktivnosti Festivala za život nalaze se na www.vjestinezazivot.hr

Leave a Comment