Type to search

Događanja Gospić Gradovi

Otvorena izložba kompozicije crteža “EROS I TANATOS”

Share

Od 5. ožujka do 3. travnja u Muzeju Like Gospić postavljena je izložba kompozicije crteža „EROS I TANATOS“ ak. kipara Ivana Branka Imrovića.
Ivan Branko Imrović završio je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu 1977., slikarski odjel. Diplomirao je 1983. kiparstvo u klasi profesora Ivana Sabolića, pod čijim je vodstvom od 1983. do 1986. polazio i Majstorsku radionicu Antuna Augustinčića. Od 1986. član je ZUH-a i djeluje kao samostalni umjetnik, a od 1992. postaje profesor na Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu.

Ukupno 48 crteža Crtačevog dnevnika predstavljenih jučer čine kompoziciju pod zanimljivim nazivom „EROS I TANATOS“. Tanatos kao element smrti prikazan je kroz portrete autorovih bliskih osoba (majka, baka, bratić) kroz vrijeme koje prolazi. U svakoj kompoziciji Tanatos je suočen s Erosom, nagonom života, koji je prikazan kroz aktove i crteže plesačica s erotskim elementom.


Portreti su nastali u razdoblju od 1980. do 1983. godine, a aktovi 2005. godine. Kao takvi dodatno ističu dvojnost koja se provlači kroz čitavu kompoziciju.

Izložba je otvorena do 3. travnja 2020. godine.
LP

Leave a Comment