Type to search

Gradovi Zanimljivosti

Novi strojevi u UŠP Gospić

Share

Foto: Ivica Serdar

Nastavlja se investicijski ciklus Hrvatskih šuma ulaganjem u tehnologije s ciljem postizanja boljih poslovnih rezultata. U Gospić su stigli harvester i forvarder što je nakon nabave iverača i žičara s harvesterskom glavom novi tehnološki iskorak.

Razvojem novih tehnoloških rješenja, na tržištu se pojavljuje sve veći broj strojeva i pomagala koji su zanimljivi našim šumarima na terenu. Rješenja koja do prije koje godine nismo niti mogli zamisliti kako rade u našim šumama, tehničkim poboljšanjima su postala itekako zanimljiva našem tržištu. Možda najbolji primjer je harvester, koji je u našim brdskim uvjetima bio gotovo neupotrebljiv, inovacijama koja se ugrađuju u najnovije modele, postaje stroj koji može odraditi poslove na gotovo 40 posto terena i to u gotovo svim dobnim razredima, osim prvog.
U UŠP Gospić su u listopadu stigli po jedan harvester i jedan forvarder koji će preuzeti veliki dio poslova na podružnici. Harvester marke LOGSET model 8H GT i forvarder marke FORWARDER 855, 8×8 KOMATSU FOREST AB tehnološki su usavršeni kako bi se mogli koristiti i na zahtjevnijim terenima kakve nalazimo na području Velebita, Ličke Plješivice i Male Kapele. Vrijednost harvestera je 3.225. tisuća kuna bez PDV-a dok je vrijednost forvardera 1.796. tisuća kuna bez PDV-a.
Prvi su to strojevi ovoga tipa u UŠP Gospić no to nije prvi puta da ovakvi strojevi rade na području Like.

Novi harvester
Novi forvarder


Do sada su na teškim ličkim terenima radili harvesteri i forvarder privatnih kooperanata i to u kulturama crnogorice, kao i visokim prebornim i raznodobnim šumama gdje nema razvijenog pomlatka i ravnijih terenskih uvjeta. Dijelovi odsjeka sa stablima dimenzija preko 50 cm prsnog promjera, s razvijenim pomlatkom ili strmijeg terena rade se klasičnom metodom u kombinaciji sa sječom sjekača i privlačenjem skiderima.
Dnevno izvršenje proizvodnje harvestera s dobro obučenim strojarom može doseći i do 250 kubika na dan, a njega prate uglavnom dva forvardera usklađenih proizvodnih mogućnosti. Treba napomenuti kako se na ovogodišnjem sajmu Austrofoma moglo vidjeti rješenja koja bi čak i ove respektabilne brojke mogla uvećati ali i s kojima bi se strojeve poput harvestera i forvardera moglo koristiti na većem rasponu terena. Riječ je o samohodnim sidrima s kojima se učinkovitost forvardera i harvestera na nagnutim terenima penje i do 80 posto. Radom s ovakvim strojevima bolje štitimo šumsko tlo i sastojinu u odnosu na klasično privlačenje skiderima.
UŠP Gospić je za dva nova stroja stroja zaposlila četiri nova djelatnika. Djelatnici za harvester su bili tjedan dana na školovanju u Finskoj gdje su imali obuku na simulatoru a radili su i praktični dio na stroju u sječini, nakon čega su u Hrvatskoj imali finalnu obuku, uz nadzor predstavnika proizvođača stroja iz Finske. Nakon odrađenih 500 sati rada ponovno će doći predstavnici proizvođača stroja iz Finske kako bi otklonili eventualne nedoumice oko stroja. Jedan od dvojice obučenih strojara za harvester je inženjer šumarstva koji će biti instruktor novim strojarima na ovome stroju.
Pri povratku u Hrvatsku, strojari su započeli rad na novom harvesteru, te već sada ostvaruju normu od 100 kubika dnevno koja će s iskustvom samo rasti.
U Planu proizvodnje za 2020. godinu planirano je oko 50.000 kubika za sječu harvesterom i izvoženje forvarderom što će biti veliki doprinos izvršenju plana proizvodnje UŠP Gospić. U odsjecima koji se planiraju izvoziti forvarderom planirana je i proizvodnja energetskog drva, ukoliko šumske prometnice omoguće dolazak iverača i kamiona s pokretnim podom za prijevoz sječke.
Nabavu ovih strojeva treba promatrati i kroz prizmu sve težeg pronalaska radne snage ali i sigurnosti radnika na terenu, no to ne znači smanjenje broja radnika u sječi i privlačenju jer ionako nedostaje kapaciteta. Znamo kako je sjekački posao jedan od najopasnijih na našem tržištu rada a opasnost znatno opada uporabom strojeva poput harvestera.
Ukoliko se rad harvesterom i forvarderom pokaže korisnim, u što ne sumnjamo, za iduću godinu planira se nabaviti još jedan forvarder koji bi radio u paru s ovogodišnjim, na fazi privlačenja trupaca koje bi izradio harvester.

Hrvatske šume/Goran Vincenc

Leave a Comment