Type to search

Događanja Zanimljivosti

Kanonska vizitacija Gospićkog dekanata

Share

Gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić, u sklopu kanonske vizitacije župa, pohodio je, od 18. veljače do 1. ožujka, župe Gospićkog dekanata.

Biskup Križić pohodio je župe Gospić, Perušić i Kaluđerovac, Gornji i Donji Kosinj, Lički Osik i Široka Kula, Klanac, Aleksinicu i Donje Pazarište, Brušane i Baške Oštarije, Trnovac, Bužim i Smiljan, Lički Novi, Bilaj i Lički Ribnik.

Kanonska vizitacija pojedinog dekanata odvija se svake pete godine, a biskup upoznaje život i okolnosti u kojima djeluju župe i javne ustanove.

Po dolasku u župe župnici su upoznali biskupa sa stanjem u župi, biskup je zatim pregledao i potpisao sve župne knjige, razgovarao sa župnikom, obišao crkve i groblja na kojima je posebno molio za sve preminule župljane.

Biskup je u sklopu kanonske vizitacije Gospićkog dekanata obišao župana Ličko-senjske županije dr. Darka Milinovića, gradonačelnika Grada Gospića Karla Starčevića i načelnika Općine Perušić Ivicu Turića. Zbog trenutne epidemiološke situacije, izostao je prigodom kanonske vizitacije susret biskupa Križića s učenicima osnovnih i srednjih škola, korisnicima domova za stare i nemoćne, vatrogascima, policijom, medicinskim osobljem i drugim djelatnicima javnih službi.

Vrhunac svakog pohoda bilo je misno slavlje koje je biskup Križić, u zajedništvu sa župnicima, prikazivao za sve žive i pokojne župljane. Nakon mise biskup bi se susreo sa župnim pastoralnim vijećem, najužim suradnicima župnika, s kojima je razgovarao o životu župne zajednice.

Leave a Comment