Type to search

Politika Zanimljivosti

Zahvala župana Petryja hrvatskim građanima na odabiru lika Nikole Tesle na Hrvatskoj kovanici eura

Share

U ime Ličko-senjske županije, svih njezinih žitelja i stanovnika Gospića s posebnim ponosom zahvaljujem našim sugrađanima koji su izabrali upravo Nikolu Teslu za hrvatsku kovanicu eura.

Ovaj jedinstveni genij i vizionar zadužio je cjelokupno čovječanstvo, a njegovo rodno mjesto i čitav naš kraj s posebnim osjećajima njeguju njegovu baštinu.

Njegov rodni Smiljan, mjesto gdje je napravio prve korake i Gospić kao jedno od mjesta njegovog obrazovanja odakle se otisnuo u svijet, zauvijek će biti zabilježeni u njegovom životnom putu.

Sjećanje na njegovo djelo i značaj kojim je ostavilo neizbrisiv trag u cjelokupnoj povijesti čovječanstva baštinimo i putem Memorijalnog centra “Nikola Tesla” upravo u njegovom rodnom Smiljanu.

Koliko su ovaj kraj i njegovi ljudi vezani uz Teslu pokazuje i činjenica kako danas njegovo ime s ponosom nosi gospićko Veleučilište.

Nikola Tesla baština je cjelokupnog čovječanstva, a njegov rodni kraj kao mjesto njegovog početka nastavit će promicati njegovu ostavštinu prenoseći novim generacijama Tesline vrijednosti, postignuća i uspjehe zbog kojih će ostati zauvijek upisan u povijest ljudskog roda, na ponos svakom Hrvatu, Europljaninu, Amerikancu i cijelom čovječanstvu.

Nova kovanica eura sa hrvatskim motivima simbolizira završni put integracije Tesline domovine svijetu kojem odavna pripada njegova baština. Izbor hrvatskih građana i lik Nikole Tesle na najbolji način simboliziraHrvatsku, njezinu pripadnost te njezin doprinos suvremenom svijetu i njegovim postignućima.

To su činjenice koje se nikako, a ponajmanje jeftinim politikantstvom, ne mogu osporiti. Mali su to i nesuvisli pokušaji osporavanja neporecive istine.

Tesline veličine i hrvatskog uspjeha.

Župan Ličko-senjske županije

Ernest Petry, mag. iur. univ. spec. oec.

Leave a Comment