Type to search

Gospodarstvo Politika

Plenković: U pogramu revitalizacije uz Banovinu biti će obuvaćeni i Gorski kotar, Lika i Dalmatinska zagora

Share

Ranko Suvar/Cropix

Premijer Andrej Plenković izjavio je u petak u Sisku kako je Vlada tu da revitalizira Banovinu te ublaži i sanira posljedice, potresa, naglasio je važnost demografske obnove, a podsjetio je i da je ova Vlada za iduće desetljeće osigurala 25 milijardi eura, dosad najviše iz EU fondova.

Predsjednik Vlade Plenković sudjelovao je popodne u Domu INA rafinerije nafte Sisak na svečanosti obilježavanja Dana Sisačko-moslavačke županije, a uz premijera su bili i potpredsjednici Vlade, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Dan Sisačko-moslavačke županije obilježava se 11. lipnja, na dan kada su rođena braća Radić – Antun (1868.-1919.) i Stjepan (1871.-1928.) .

Vezano za gospodarsku i demografsku revitalizaciji, premijer Plenković je istaknuo da je ova županija prošla najzahtjevniji tranzicijski put, od vremena Domovinskoga rata, odnosno ratnih razaranja, kada je šteta iznosila oko milijardu eura, pa do razornog potresa, koji je prouzročio novu golemu štetu.

“Mi smo tu da revitaliziramo Banovinu, štete ublažimo i saniramo posljedice, zbog čega je Vlada osnovala posebnu skupinu koju predvodi Tomo Medved, koji je stalno s vama. Program revitalizacije treba ekstra pomoć u odnosu na ono što smo predvidjeli u ovom mandatu Vlade. Naš bi projekt obuhvatio i Banovinu, i Gorski kotar  i Liku i Dalmatinsku zagoru, kako bi revitalizirali i ta područja. Uvjereni smo da je samo ravnomjerni razvoj svih područja Hrvatske put u kojem će svi naši sugrađani imati jednake šanse u gospodarskom, socijalnom, obrazovnom i razvojnom pogledu, te kvaliteti života”, rekao je premijer Plenković.

Podsjetio je kako je već ranije Vlada donijela odluku o projektima, koji se već provode u Sisačko-moslavačkoj županiji u vrijednosti 250 milijuna kuna, na načelima ravnomjernog regionalnog razvoja, funkcionalne i fiskalne decentralizacije, te načelu projektne suradnje.

Plenković: Za iduće desetljeće osigurali smo  25 milijardi eura iz EU fondova

Naveo je i povećanje prihoda na području županije od 52 posto, te da je ugovoreno 2,12 milijarda kuna iz fondova EU i drugo, a kao važan prioritet premijer Plenković je naveo osnaženu državnost. Podsjetio je i na posljedice korona krize.

“Želimo da obnovom olakšamo život stradalom stanovništvu i pomognemo u troškovima režije. Da bismo potpuno revitalizirali Banovinu moramo raditi i ne demografskoj obnovi, gdje očekujemo nove iskorake. Za iduće desetljeće osigurali smo i 25 milijardi eura, dosad najviše sredstva iz europskih fondova. Pritom očekujem sinergiju i partnerstvo Vlade, županije, gradova i općina i svih naših sugrađana”, zaključio je Plenković.

Premijeru i drugim gostima, među kojima su bili članovi Vlade ministri Medved i Božinović, izaslanik predsjednika Sabora Krunoslav Katičić, glavni inspektor HV-a general pukovnik Drago Matanović, državni tajnici, saborski zastupnici te čelnici susjednih županija, zahvalio je na dolasku sisačko-moslavački župan Ivan Celjak.

Spomenuo je ulogu braće Radić u hrvatskoj povijesti, napomenuvši da je zbog jubileja rođenja Stjepana Radića cijela ova godina proglašena ‘godinom Stjepana Radića’.

Na svečanosti je za dugogodišnji politički rad, u Hrvatskom saboru i njegovim tijelima, te županiji, gdje je na kraju obnašala i dužnost predsjednice Županijske skupštine, izražena zahvalnost Ivanki Roksandić, koja je najavila prestanak političkog djelovanja.

U sklopu Dana županije, u rodnom mjestu braće Radić, Desnom Trebarjevu, uz njihova spomen poprsja, rad kipara Roberta Frangeša Mihanovića, na mjestu rodne kuće, položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

Položila su ih izaslanstva Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja, te drugih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Sisačko-moslavačke županije, gradova i općina, izaslanstvo općine Martinska Ves i OŠ Martinska Ves, PU sisačko-moslavačke, županijske Vatrogasne zajednice, HDZ-a i HSS-a, te predsjednica saborskog odbora Marijana Petir i državni tajnik Tugomir Majdak.

O životnom putu braće Radića, kao intelektualnim kapacitetima, borcima za društvenu i socijalnu jednakost, učiteljima hrvatskog naroda i idejnim začetnicima Hrvatske pučke seljačke stranke, kasnije HSS-a,  govorio je prof. Domagoj Sremić, zaključivši kako duhom i danas žive među nama.

Zajedničku molitvu za braću Radić predvodio je upravitelj župe Martinska Ves Ivica Šimunović, a prigodni su program izveli članovi KUD-a Tišinčani. Nakon svečanosti, u župnoj crkvi sv. Martina biskupa u Martinskoj Vesi, za braću Radić je služena sveta misa.

Uz dan Županije vijenci su položeni i svijeće zapaljene uz središnji križ Gradskog groblja Viktorovac, te uz spomenik poginulim braniteljima u sisačkom Parku dr. Franje Tuđmana.

U povodu jubileja smrti Stjepana Radića u Kulturnom centru braće Radića u Desnom Trebarjevu postavljena je i izložba “Stjepan Radić – jučer, danas, sutra”.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/plenkovic-mi-smo-tu-da-revitaliziramo-banovinu-stete-ublazimo-i-saniramo-posljedice-15080277

Leave a Comment