Type to search

Drugi mediji Gospodarstvo Politika

Lički župan Petry najavio velike promjene i ‘svekoliki intenzivni razvoj’: ‘Stanje je ozbiljno’

Share

Cjelodnevnim radom i kontaktima složio sam sliku stanja i svih prioriteta prema kojima smo odmah krenuli – cilj je pokretanje kapitalnih projekata, demografsko osnaženje, revitalizacija poljoprivrede i stočarstva s naglaskom na finalnu proizvodnju, jačanje turizma, dovođenje investitora, naveo je Petry

GOSPIĆ – U samom početku mandata novog župana Ernesta Petryja (HDZ) lomila su se koplja. Najviše mu se spočitavala mladost, neiskustvo, povučenost i ranije rjeđe istupanje u javnosti. Išlo se čak toliko daleko da su mu neki prigovarali činjenicu da mu je (svakako) minus (?) da ga nikad nisu vidjeli u alkoholiziranom stanju. Peti po redu ličko-senjski župan ponio je s prethodnog radnog mjesta direktora HEP-a za distribucijsko područje Like i Primorja vrlo dobre radne i menadžerske reference.

Od samog početka mandata župana ličko-senjskog Petry nije propuštao niti jednu prigodu da bi bio na mnogim sastancima, manifestacijama, komemoracijama, susretima… Dodamo li ovome učestale i vrlo važne susrete s Vladinim dužnosnicima i državnim tajnicima, župan Ernest Petry je prvo ljeto svojega mandata neprestano radio, što je bio dovoljan razlog za razgovor.

U tijeku revizija

Svaka nova dužnost ima specifične izazove. Što biste izdvojili kao krucijalno u ovom kratkom razdoblju od kada ste župan ličko-senjski?

– Stupanjem na dužnost župana Ličko-senjske županije, u maniri savjesnosti i odgovornosti, prionuo sam pomnoj analizi postojećeg stanja u svim područjima djelovanja Županije. Relativno je kratko vrijeme iza mene, ali sam cjelodnevnim radom, kontaktima i inim suradnjama složio sliku stanja i svih prioriteta prema kojima smo odmah krenuli želimo li polučiti rezultate koji će Ličko-senjsku staviti uz bok najrazvijenijim županijama u RH. Tu prvenstveno mislim na brz i organiziran razvoj svih gospodarskih djelatnosti kroz djelotvorno pokretanje kapitalnih investicijskih projekata, demografsko osnaženje ličkih prostora, revitalizaciju poljoprivrede i stočarstva s naglaskom na proizvodnju finalnih proizvoda od mliječne, drvoprerađivačke, pa sve do mesne industrije, jačanje turističkih kapaciteta, ulaganje u obrazovanje jačanjem deficitarnih zvanja… Jačanje prometne infrastrukture, dovođenje domaćih i stranih investitora, jačanje i edukacija domaćega kadra u smislu stvaranja jakih radnih timova za povlačenje sredstava iz EU fondova. Premalo traje radni dan, rekao bih i tjedan, za tako sveobuhvatan i vrlo odgovoran posao koji je pred nama.

Jeste li zatekli »kosture u ormaru«, tj. neke situacije koje vam u poslu ne idu na ruku i otežavaju ga?

– O kosturima u ormarima kao isforsiranoj sintagmi ne bih. Stanje je ozbiljno, zahtijeva golemo odricanje i predan rad. Revizije poslovanja pojedinih subjekata utvrdit će stanje i moguće nedostatke koje ćemo otklanjati. Moj je poslovni i osobni moto rad i samo rad i ništa me trenutno u tome ne sprečava. Smatram kako jedino otvaranjem novih radnih mjesta, pozitivnim promjenama, slušanjem bila građana, revitalizacijom gospodarstva i sprečavanjem iseljavanja, posebice mladih obitelji, stvaramo konkurentnu županiju sa svim svojim resursima. Jačanje proizvodnih pogona na područjima Ličko-senjske županije, proizvodnja zdrave hrane, ljepota ličkog krajolika, jamac su kvalitetnijeg života na našim prostorima.

Podrška Vlade

Jeste li zadovoljni suradnjom s ostalim jedinicama lokalne samouprave?

– Suradnja s ostalim jedinicama lokalne samouprave je na zavidnoj razini. U svakodnevnom sam kontaktu s gradonačelnicima i načelnicima općina. Zajedničkim i ciljanim naporima nastojimo unaprijediti postojeće stanje, ali ujedno i stvoriti preduvjete za razvoj pojedinog područja u svrhu investicijskih ulaganja, kako bismo ostvarili konačan cilj, odnosno osigurali otvaranja novih radnih mjesta. Za sada imamo dobre pokazatelje, kao i jasno precizirane projekte na kojima radimo.

Od Vlade RH puno očekujete, puno je sastanaka i dogovora. Kako će se sve ovo odraziti na ukupan boljitak Ličko-senjske županije?

– Svakodnevno ističem bezrezervnu podršku Vlade RH, premijera Andreja Plenkovića i svih resornih ministara, kao i poduzeća u vlasništvu RH, koji su u potpunosti otvoreni prema Ličko-senjskoj županiji i pružaju nam svakodnevnu pomoć i suradnju, bilo kroz radne sastanke, potporu i pomoć, pa sve do pripremnih aktivnosti vezanih uz strateške investicijske projekte, osnaživanja putem Vladinih mjera i inih drugih postupaka. To je velik i značajan korak u budućem razvoju naše županije, što će se svakako odraziti na sve naše gradove i općine u skorijem vremenu. U svakom slučaju pred Ličko-senjskom županijom je u nadolazećim godinama iznimno izazovno i investicijski pogodno razdoblje, uslijed čega s optimizmom gledam u budućnost, zaključio je župan Ernest Petry.

Natječaj za ravnatelja Razvojnog centra LSŽ-a
Kada će se aktivirati Razvojni centar Ličko-senjske županije?
– Područje djelovanja Razvojnog centra Ličko-senjske županije temeljeno je na principu pružanja potpore poduzetnicima, korisnicima inkubatora/akceleratora, kao i poluindustrijskog postrojenja. Kao takav bit će dostupan svim građanima poduzetnicima i svakako jedno od mjesta razvoja i noviteta u širem smislu. Napominjem da sam od trenutka preuzimanja dužnosti župana imenovao vršitelja dužnosti Razvojnog centra Ličko-senjske županije, da je kod nadležnog Trgovačkog suda u Rijeci ustanova registrirana, da je imenovano Upravno vijeće, a u tijeku je natječaj za izbor ravnatelja/ce ustanove, koji/a će u nadolazećim tjednima početi s aktivnostima u organizaciji rada te ustanove.

Marin Smolčić

Lički župan Petry najavio velike promjene i ‘svekoliki intenzivni razvoj’: ‘Stanje je ozbiljno’

Leave a Comment