Type to search

Politika

Ivan Miletić, načelnik općine Lovinac :očekujem pobjedu HDZ-a u općini i županiji, radili smo odgovorno i pošteno

Share

Intervju objavljen na portalu Slobodna lika prenosimo u cijelosti.

 

Ivan Miletić, načelnik općine Lovinac privodi kraju svoj prvi mandat na čelu općine, uvjeren da će dobiti povjerenje građana za još jedan mandat, jer se radilo kako kaže odgovorno i pošteno. Planova je puno, kao i projekata, kaže nam u uvodu razgovora skromni Načelnik koji se ne razbacuje velikim riječima niti obećanjima uvjeren da općina Lovinac ima budućnosti.

Općina  Lovinac  je  prošla  kalvariju  Domovinskog  rata, 30  godina poslije  kako  se  živi ?

Smatram da se s obzirom na neka druga područja pogođena ratom, u Općini Lovinac dosta dobro živi. Naravno da imamo ne zaposlenih i siromašnih, ali taj postotak nije toliko izražen u odnosu na cjelokupno stanovništvo. Većina stanovnika ima svoje primarne poslove i imaju obiteljska poljoprivredna gospodarstva gdje ostvaruju dodatna primanja. Većina infrastrukture je obnovljena nakon rata, te na području Općine Lovinac gotovo i nema vidljivih tragova rata, osim što bi vjerovatno bili prosperitetniji da nije bilo rata, da tolike godine nisu otišle na obnovu. U Općini Lovinac postoje svi potrebni preduvjeti za normalno funkcioniranje stanovništva. Naravno da imamo u planu još nekoliko djelatnosti koje bi poboljšale uvijete i smanjile potrebu za odlaskom u Gospić ili Gračac, kao što su na primjer ljekarna i benzinska pumpa.

Koji  su  najveći  problemi  ?

Najveći problem Općine Lovinac je dakako, kao i u cijeloj Hrvatskoj, negativan prirodni prirast i većinsko starije stanovništvo. Općina Lovinac nastoji svojom pronatalitetnom politikom utjecati koliko može, no problem je što nam nedostaje mladih obitelji koje trebaju biti nositelji nataliteta. Općina Lovinac dodjeljuje novčanu naknadu za novorođenče u iznosu od 10.000,00 kn, a planiramo u idućem mandatu povećati novčanu naknadu te za svako slijedeće dijete povećati iznos naknade za 5.000,00 kn. Također, osiguravamo sufinanciranje radnih bilježnica i ostalog materijala potrebnog učenicima kao i školske obroke; sufinanciramo školski prijevoz, učeničke domove, dodjeljujemo pomoći za redovne i izvanredne studente.

Iako nije toliko izražena nezaposlenost je također jedan od problema. No imamo neke pozitivne naznake otvaranja radnih mjesta u prehrambenoj industriji, što bi uvelike pomoglo riješiti problem.

Nedostatak izgrađenog vodovoda za određena područja u općini predstavlja također problem. U ovom mandatu smo izgradili vodovod za jedno o naših naselja koje nije imalo izgrađenu vodovodnu mrežu a sa širenjem vodovodne mreže u suradnji s Hrvatskim vodama planiramo nastaviti i u idućem mandatu za što se ozbiljno pripremamo tako što pripremamo projektnu i drugu dokumentaciju.

Može  li  općina  Lovinac  iskoristi  svoj  položaj, u  planini,  a more  na  dohvat  ruke?

Općina Lovinac se zaista nalazi na odličnom položaju, s dva ulaza na autocestu, za 20 minuta se iz Općine Lovinac može doći na more, a za dva sata do glavnog grada Hrvatske. Ovakav položaj i predivan krajolik osiguravaju svjetlu budućnost za turizam, koji se sve više razvija u našem kraju te odlične predispozicije za otvaranje gospodarske zone koju imamo u planu otvoriti u idućem mandatu. Sve više imamo aktivnih turista koji  kroz rekreaciju u vidu planinarenja, pješačenja ili bicikliranja žele upoznati lovinački kraj, stoga ulažemo dosta truda u uređivanje novih staza. Ovih se dana tri poučne staze trebaju početi uređivati, a pripremamo dokumentaciju za njih još nekoliko.

Što  se  napravilo  posljednjih  godina  u  općini  ?

Posljednjih godina se napravilo dosta po pitanju osiguravanja uvjeta za normalno funkcioniranje stanovništva i Općine kao jedinice lokalne samouprave. Općina je dovedena u red po pitanju financijskog i svakog drugog poslovanja.

Otvoren je dječji vrtić, zubna ambulanta, pri kraju je izgradnja vatrogasnog doma gdje će se zaposliti tri vatrogasca, u domu kulture je stavljen u funkciju Kulturno informativni centar koji organizira razna događanja i rad s djecom i mladima, s radom je počela još jedna udruga koja brine o starima i nemoćnima, asfaltirane su i uređene mnoge ceste, napravljen je projekt za izgradnju sportske dvorane, realizira se projekt tri poučno planinarske staze, obnavlja se zgrada bivše veterinarske stanice u kojoj planiramo otvoriti ljekarnu ili neku drugu uslužnu djelatnost, napravljen je vodovod do naselja Vranik, napravljeno je dječje igralište u centru, povećala se novčana naknada za novorođenčad s 3000 kuna na 10 000 kuna.  Ostvarena je odlična suradnja s resornim ministarstvima i državnim tvrtkama koje su nam od velikog značaja za realizaciju projekata.

Koji  su  planovi ?

Pripremanje dokumentacije i izgradnja gospodarske zone u sklopu koje planiramo uz suradnju s Hrvatskom elektroprivredom otvoriti sunčanu elektranu; prijava na adekvatan natječaj za izgradnju sportske dvorane; ukoliko se bude vidjela potreba planiramo otvoriti jaslice; otvaranje ljekarne ukoliko budemo mogli zadovoljiti zakonske i druge uvjete; nastavak uređenja planinarsko poučnih staza, nastavak izgradnje vodovoda, nastavak asfaltiranja i uređivanja cesta, izgradnja nogostupa od centra Lovinca do raskrižja Ruka, izgradnja nogostupa od skretanja za Sv. Rok (bivši restoran Braja) do Hostela Sv. Rok. Planiramo podići novčanu naknadu za svako iduće novorođeno dijete; financijskim sredstvima pomoći mladim obiteljima u kupnji, adaptaciji ili izgradnji obiteljske kuće; pomoći u otvaranju obiteljskih obrta ili obrta za uslužne djelatnosti, nastaviti s kulturnim programima kada pandemija završi, rekonstruirati i obnoviti Majstorsku cestu preko Velebita (koju smo prekategorizirali iz županijske u državnu) u suradnji s Općinom Jasenice i nadležnim ministarstvima. Ovo je ukratko pobrojano što su nam, možemo reći, prioriteti u idućem mandatu, no sigurni smo da će biti još nekoliko vrijednih projekata u vidu potreba lokalnog stanovništva.

Što  se  očekuje  od  lokalnih  izbora  ?

Očekuje se pobjeda HDZ-a kako na županijskoj tako i na razini Općine i mene kao kandidata za načelnika na razini naše Općine, smatram da stanovnici Lovinca vide da se protekle četiri godine radilo odgovorno i pošteno, da je svaka kuna potrošena iz općinskog proračuna transparentna i dobro uložena. U ove četiri godine postali smo uigran tim, imam oko sebe mlade, sposobne i visokokvalificirane ljude, te podršku starijih ljudi koji imaju iskustvo i koji su nam vjetar u leđa. Budući da općine više nemaju zamjenike, planiramo zaposliti jednog suradnika koji će se moći više baviti projektima, što bi nam zaista puno značilo. Nadam se podršci lokalnog stanovništva kako bismo mogli nastaviti raditi na korist i dobrobit cijelog našeg kraja.

Ivan Miletić, načelnik općine Lovinac :očekujem pobjedu HDZ-a u općini i županiji, radili smo odgovorno i pošteno

Leave a Comment