Type to search

Senj

U tijeku radovi na obnovi Velikih vrata (Josephinae Finis) u Senju

Share

U tijeku je realizacija projekta obnove Velikih vrata, odnosno 1. faza obnove u kojoj će se provesti   konzervatorsko  restauratorski zahvat na sanaciji postojećeg kamenog i željeznog dijela vrata. Radove izvodi tvrtka eLaboro d.o.o. iz Splita, a vrijednost radova u 2019. godini iznosi 215.750,00 kuna. Projekt je podržan sredstvima Ministarstva kulture RH u iznosu od 100.000,00 kuna,dok preostali iznos financira Grad Senj sredstvima iz vlastitog proračuna.

Velika vrata su najmlađa gradska vrata u sklopu fortifikacijskog prstena povijesne jezgre grada Senja. Nalaze se neposredno uz sjeverni ugao Kaštela, a  nastala su između 1775-79.g. u vrijeme izgradnje Jozefinske ceste (koja vodi od Karlovca do Senja) kada je odlučeno da se na tom mjestu, probijanjem srednjovjekovnih zidina formira njezin ulazak u grad Senj. Stoga se u nekim izvorima vrata nazivaju i kao „Jozefinska vrata“. „Velika vrata“ su jedina preostala povijesna gradska vrata koja su očuvala svoju poziciju i gabarite.

Ova prva faza temelj je za provedbu II. faze koja se  planira izvesti u 2020. godini, a koju čine radovi na izradi vrata i njihovoj ugradnji na Velika vrata.

Zbog trajanja radova privremeno je onemogućena pješačka i kolna komunikacija kroz Velika vrata, a očekivani dovršetak radova je 18. listopada 2019.

Izvor: www.senj.hr

Leave a Comment