Type to search

Novalja

Održana početna konferencija Projekta rekonstrukcije i dogradnje trajektnog pristaništa Žigljen

Share

U ponedjeljak, 18.10.2021. u hotelu Olea u Novalji, održana je Početna konferencija Projekta rekonstrukcije i dogradnje trajektnog pristaništa Žigljen.

Projekt čiji je korisnik Lučka uprava Novalja, vrijedan je 73.422.876,23 kn te sufinanciran sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda u iznosu od 62.409.444,79 kn, dok je iznos nacionalnog sufinanciranja: 11.013.431,44 kn.

Početna konferencija održana je pred oko 50 uzvanika, i započela pozdravnim govorima gostiju: Župana Ličko-senjske županije Ernesta
Petrya te gradonačelnika Grada Novalje, Ivana Dabe koji su istakli značaj projekta u odnosu na unapređenje kvalitete života kako stanovnika Novalje, tako i cijele Ličko-senjske županije.
V.d. ravnatelj Lučke uprave Novalja, Igor Vidas, koja je ujedno i nositelj projekta, prisutnima je predstavio tijek projekta, ciljeve i rezultate koji se očekuju po dovršenju Projekta rekonstrukcije i dogradnje trajektnog pristaništa Žigljen koje je planirano za studeni ove godine.

Projekt „Rekonstrukcija i dogradnja trajektnog pristaništa Žigljen“ odnosi se na ulaganje u produljenje i rekonstrukciju obale 1, obale 2 i
obale 3, s osiguranjem prihvata plovila maksimalne dužine 120m, zatim pristajanja plovila pri lošijim vremenskim uvjetima izgradnjom nasipa koji će štititi obale od vjetra i valova te noćenja plovila u trajektnom pristaništu – rekao je Vidas.
Na početnoj konferenciji Projekta, napomenuto je kako će se po završetku rekonstrukcije i dogradnje trajektnog pristaništa Žigljen na obali 1 osigurati vez za trajekt dužine 120m, produljiti će se obala 2 za 56,0 metara, te će se proširiti ulaz u uvalu na obali 3, kako bi trajektima
veće dužine bio osiguran i olakšan manevar.
„Provedbom projekta osigurat će se adekvatan privez i sigurnost linijskih veza, veći kapacitet i razinu uslužnosti postojeće luke te cjelokupno povećanje nivoa usluge. Također će se skratiti boravak i čekanje vozila na ukrcaj, samim time i smanjenje gužvi na pristaništu, a sve navedeno pridonijet će poboljšanju uvjeta povezanosti otoka s kopnom i općenito opstanku i razvitku grada Novalje i otoka Paga“ – dodao je Vidas.

Kako je istaknuto, cilj projekta je postizanje dugoročne demografske, ekološke, energetske i ekonomske samoodrživosti otoka Paga kroz poboljšanje usluge prijevoza tijekom cijele godine i bez obzira na pritisak turizma.

Na Početnoj konferenciji nazočni su bili i predsjednik Županijske skupštine Marijan Kustić, predsjednik Gradskoga vijeća Matej Guščić, članovi Upravnog vijeća Lučke uprave Novalja, kolege ravnatelji, predstavnici lokalnih institucija te predstavnici medija.

Projekt rekonstrukcije i dogradnje trajektnog pristaništa dio je velikog investicijskog ciklusa koji provodi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a sve s ciljem povezivanja otoka, povećanja kvalitete života i zadržavanja stanovništva.

M.R.

Leave a Comment