Type to search

Gospić Sport

RADIONICE/PREDAVANJA IZ PODRUČJA SPORTSKE PSIHOLOGIJE

Share

četvrtak, 17. listopada 2019. godine 15:45 – 18:30 h,

Kulturno Informativni Centar Gospić

Kulturno Informativni Centar Gospić i  Zajednica sportova grada Gospića organiziraju radionice/predavanja iz područja sportske psihologije. Voditeljica radionica/predavačica je profesorica psihologije Vesna Hude koja djeluje kao dječji i sportski psiholog.

Radionice/predavanja za trenere i sportaše održat će se na temu: Metode i tehnike za smanjivanje natjecateljske treme.

Na radionicama ćemo objasniti djelovanje treme u sportu, pojasniti tipove anksioznosti i njihov utjecaj na sportsku izvedbu. Anksioznost jest kompleksno, neugodno čuvstvo tjeskobe, bojazni, napetosti i nesigurnosti, popraćeno fiziološkim reakcijama autonomnog živčanog sustava (Petz, 1992). U sportu se često naziva tremom, a odnosi se na trajniju tendenciju doživljavanja natjecateljskih situacija kao ugrožavajućih.

To su situacije u kojima sportaši sumnjaju u vlastite sposobnosti, neizvjesne su, pa se osjećaju nesigurno, pod pritiskom su od rezultata ili pak frustrirani zbog pogrešaka. Često se i boje kritike od strane okoline, najčešće trenera ili roditelja.

Važno je da na vrijeme prepoznaju i prate tjelesne i kognitivne znakove napetosti (npr. znojenje dlanova, ubrzan puls, otežano disanje, zabrinutost oko rezultata, negativne misli, strah od neuspjeha, smanjenu koncentraciju…) i primijene određene tehnike koje će ih vratiti na željenu razinu. To mogu biti tehnike disanja i relaksacije, određivanje ciljeva, zauzimanje samopouzdanog stava i mnoge druge.

Sportaše i trenere ćemo upoznati s nekim od metoda i tehnika za smanjenje anksioznosti u sportu kroz iskustveni rad. Govorit ćemo i o rutinama u sportu te njihovom djelovanju na uspjeh sportaša. Sudionici radionica će dobiti i neke savjete za prednatjecateljsku pripremu.

Raspored radionica:

  1. Radionica/predavanje za SPORTAŠE – 1. grupa

Vrijeme održavanja: 15:45-16:30 h

  1. Radionica/predavanje za SPORTAŠE – 2. grupa

Vrijeme održavanja: 16:45-17:30 h

  1. Radionica/predavanje za TRENERE

Vrijeme održavanja: 17.30 – 18.30 h

Vesna Hude, prof. psihologije

                                          dječji i sportski psiholog

Izvor:www.kic-gospic.hr

Leave a Comment