Type to search

Događanja Dogodilo se na današnji dan Novalja

Novalja proslavila Dan Grada

Share

Povodom Dana Grada, Sv. Antuna u Kulturnom centru Gozdenica u Novalji danas je prigodnom svečanom sjednicom Gradskog vijeća Grada Novalje obilježen ovaj blagdan. Uz članove Gradskog vijeća na sjednici su bili brojni uzvanici, predstavnici mnogih jedinica lokalne samouprave iz Ličko-senjske županije, Udruga i zaslužnih pojedinaca s ovog područja. Nekolicina pozvanih odustali su od dolaska zbog orkanske bure koja je omela trajektni prijevoz.

U ime premijera Andreja Plenkovića sjednici je nazočio župan Ernest Petry, dok je njegova zamjenica Jasna Orešković Brkljačić govorila u ime predsjednika Hrvatskog sabora, zatim državni tajnik Sanjin Rukavina. Nazočne je najprije pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Matej Gušić koji je ustvrdio kako je Novalja bliže epitetu grada koji postaje ugodno mjesto za življenje, s potencijalom za još intenzivniji razvoj.
Na ove riječi se nadovezao gradonačelnik Novalje Ivan Dabo-Đono koji je detaljno nabrojao mnoge detalje i uspjehe aktualne Gradske uprave.

-Novalja je grad ponosnih ljudi koji svi zajedno, bez podjela, nastoje stvoriti još bolje mjesto za život, poduzetni jer žele doprinjeti razvoju svojega grada. Lice Novalje se mijenja jer se stalno podižu naši komunalni i infrastrukturni standardi. Sve se mijenja, ali duh ponosnog mediteranskog gradića ostaje isti, isti ostaje mentaliteti duh u tradiciji Novalje. Još se nismo oporavili od korona-krize, ali smo se s njom dobro nosili. Sada je naprasno napadnuta Ukrajina što se negativno odrazilo na svjetsko gospodarstvo.
Unatoč svemu stvorili smo povoljnu političku klimu, nastavili financijsku konsolidaciju i načinili značajan gospodarski uspon. Mi smo danas ovdje jer smo za budućnost izabrali nadu, a ne strah ili neslogu. Zato unatoč svim teškoćama Novalja ide dalje, istaknuo je gradonačelnik Ivan Dabo i definirao mnoge detalje u razvoju Novalje koji svjedoče intenzivnom razvoju.

-Jučer smo otvorili sortirnicu u odlagalištu otpada Caska Izgrađena je i ljetna pozornica, šetnica, asfaltirano je mnoštvo ulica naseljima Stara Novalja i Caska. Zahvaljujući HNS-u i našem Marijanu Kustiću ugrađeni su reflektori na nogometnom igralištu. Najveći projekt koji je u tijeku je aglomeracija Novalje, a uskoro kreće izgradnja prečistača otpadnih voda. U tijeku je rekonstrukcija trajektnog pristaništa Žigljen, ugrađeni su pontoni u luci Novalja. Slijedi izgradnja Ribarske luke vrijedne 35 milijuna kuna što je nedavno potvrdila ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Slijedi izdavanje lokacijske dozvole za Luku Jug. Veliku potporu imamo od ministra Olega Butkovića koji danas nije mogao biti s nama zbog olujne bure.
Jedan od strateških projekata je obnova zgrade osnovne škole A.G. Matoša koja je nakon toga imati jednosmjensku nastavu. Kreće i širokopojasni internet, a gradi se i nova zgrada Policijske postaje, nabrojao je gradonačelnik Ivan Dabo Đono i na koncu podvukao činjenicu kako je Novalja već sada 172 posto bolja od prošlogodišnje turističke sezone.

Zamjenica župana i izaslanica predsjednik Hrvatskog sabora Jasna Orešković Brkljačić je kroz čestitke građanima Novalje za Dan Grada istaknuo kako je uvjerena da će svi zaduženi za boljitak Novalje ustrajati kako bi se naredne godine zajedno radovali još boljim rezultatima.

Nazočnima se obratio i veleposlanik Ukrajine u RH Vasyl Kyrylych koji je u svojem govoru još jednom istaknuo veliki obol koji je ovaj dio Hrvatske dao u smislu humanitarne pomoći i skrbi o izbjeglicama iz njegove ratom zahvaćene domovine.

Župan ličko-senjski i izaslanik predsjednika Vlade RH Ernest Petry još je jednom čestitao na brojnim projektima i pomacima u razvoju Grada Novalje.

-Ponosan sam što je u ovih godinu dana Novalja učinila toliko puno na svojem razvoju. Ličko-senjska županija je s Gradom Novaljom, ali i sa svim jedinicama lokalne samouprave, imala jednu fenomenalnu suradnju. Ta se suradnja ogledala i s brojnim projektima u kojima su nam pomogla sva Ministarstva i premijer Andrej Plenković koji je od nedavno postao naš počasni građanin. Napokon imamo odličnu političku stabilnost između svih jedinica lokalne samouprave, ali i vrhunsku suradnju na svim razinama.
Suradnja s Vladom RH o kojoj sam govorio je doista korektna pa je samo na području Grada Novalje u godinu dana uloženo oko 430 milijuna kuna. Gledajući kroz luke, infrastrukturne investicije, obnovu i izgradnju brojnih objekata. Investicije s ovim neće stati već će se dodatno uvećavati jer imamo jasnu perspektivu razvoja Grada Novalje, rekao je župan Ernest Petry, izaslanik premijera Andreja Plenkovića.

 

 

Lika online

Leave a Comment