Type to search

Događanja Dogodilo se na današnji dan Gradovi

Žrtva Josipa Jovića kao lučonoša hrvatske slobode

Share

„Krvavi Uskrs“ dogodio se u NP Plitvička jezera kada je prije 31. godine u akciji oslobađanja nacionalnog parka od skupina naoružanih pobunjenika pala prva hrvatska žrtva. Redarstvenik Josip Jović poginuo je tijekom oružanog sukoba u ranim jutarnjim satima. Kod spomen obilježja podignutom na mjestu gdje je okončan Josipov mladi život okupili su se danas članovi Josipove obitelji, predstavnici državnog vrha, suborci i prijatelji.

Nakon obitelji Jović vijenac je položio predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, uz članove najužeg kabineta. Ministar MUP-a RH i potpredsjednik Vlade Davor Božinović bio je na komemoraciji s nekolicinom zapovjednika Policijskih uprava. Josipovoj žrtvi poklonilo se i izaslanstvo hrvatskog Sabora na čelu sa saborskim zastupnikom Lukom Brčićem, dok je župan ličko-senjski Ernest Petry nazočio komemoraciji sa zamjenicom Jasnom Orešković Brkljačić i načelnicima Općina Plitvička Jezeara i Cista Provo. Počast su odala i brojna izaslanstva među kojima i Županijska organizacija HDZ-a ličko-senjske županije na čelu s Ivicom Radoševićem, kao i brojne braniteljske udruge i suborci poginulog Josipa Jovića.

Osim povjesnice koja je pročitana i vezana uz „Krvavi Uskrs“, danas nije bilo posebnih govora pa je komemoracija po kišnom vremenu okončana molitvama vojnog ordinarija mons. Jure Bogdana. Izjavu novinarima dao je ministar Davor Božinović.
-Izuzetno sam ponosan na hrvatsku policiju jer su na početku Domovinskog rata prvi branili ustavni poredak tada mlade hrvatske države. Bili su u ono vrijeme jedina organizirana oružana sila. Nažalost, danas smo ovdje da bismo se poklonili prvoj hrvatskoj žrtvi, tada 22.-godišnjem redarstveniku Josipu Joviću. Svake godine dolazimo kod ovog spomen-obilježja i čast nam je da je ovo postalo antologijsko mjesto na kojemu se klanjamo svim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, rekao je ministar Davor Božinović.

U čast Josipa Jovića sinoć je iz središta Karlovca krenula skupina maratonaca sastavljena od pripadnika specijalne policije i Atletskog kluba „Plitvice“. Nakon 12 sati neprekidnog trčanja jutros su stigli u NP Plitvička jezera da bi odali počast Josipu Joviću, prvoj žrtvi Domovinskog rata.

 

Izvor

Lika online

Leave a Comment