Type to search

Događanja Gospić Gospodarstvo Gradovi Otočac

Započela obnova stambenih zgrada u Ličkom Osiku

Share

Započela obnova stambenih zgrada u Ličkom Osiku

 

Sukladno dosadašnjim najavama, odmah po dolasku toplijeg i suhog vremena, očito i po prisutnim radnicima na gradilištima kao i po postavljenim skelama, jasno je da je ovih dana započela prva faza obnove stambenih zgrada na Ličkom Osiku.

 

Prije nekoliko mjeseci, odnosno u prosincu 2022. godine između Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje koji je djelovao u sklopu Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te izvođača radova, potpisani su prvi ugovori za obnovu prvih 7 stambenih zgrada na Ličkom Osiku, za što je osiguran iznos od 15 milijuna kuna.

Tom prigodom je ličko-senjski župan Ernest Petry zahvalio Vladi RH, resornom ministarstvu i Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje što su investicijski stavili prioritete na Ličko-senjsku županiju te ujedno izrazio zahvalnost da je proces obnove nakon 27 godina, odnosno nakon okončanja Domovinskog rata, napokon pokrenut.

 

Župan Petry je tada naglasio da će se obnovom stambenih zgrada poboljšati kvaliteta života stanovnika koji koriste stanove, da će se urbanistički i vizualno urediti naselja, kao i da će se uslijed obnove zgrada značajno poboljšati energetska učinkovitost zgrada slijedom čega će stanari imati manje iznose računa odnosno ostvarit će uštede kroz račune za korištenje energenta, a ujedno će se u zgradama osigurati i dodatni stambeni fond u stanovima koji se do sada uslijed devastiranosti zgrada nisu mogli koristiti.

 

Treba napomenuti da su za nadolazeće razdoblje od strane resornog ministarstva za Ličko – senjsku županiju predviđena sredstva za obnovu 56 višestambenih zgrada na području županije od kojih su 32 zgrade na području Ličkog Osika, 13 na području općine Plitvička Jezera odnosno u Korenici, 6 ih je na području Udbine, 4 zgrade na području Donjeg Lapca i 1 zgrada na području Otočca.

 

Leave a Comment