Type to search

Događanja Gradovi

Vrhbosanski nadbiskup u miru kardinal Vinko Puljić boravio je u utorak 7. lipnja u posjetu Ličko-senjskoj županiji

Share

Ličko-senjski župan Ernest Petry ugostio je kardinala Puljića u zgradi Ličko-senjske županije. Uz domaćina župana Petrya susretu je nazočio i gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, izaslanstvo Vrhbosanske nadbiskupije u kojem su bili dr. Mirko Šimić, ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, suradnik kardinala Bruno Paurević i kancelar i biskupov tajnik Mišel Grgurić.

Nakon susreta u kabinetu ličko-senjskog župana održana je tiskovna konferencija na kojoj je kardinal Puljić predočio lošu demografsku i materijalnu sliku na prostorima Bosne i Hercegovine koje među drugim konstitutivnim narodima nastanjuju i Hrvati.

„Cilj mojega posjeta je nekako doživjeti potporu da naš narod u BiH dobije jedan poticaj opstanka i mogućnosti pomoći jer stara poslovica kaže da je i „najmanje svjetlo jače od tame“. Mi trenutno gradimo Starački dom i uz to Dječji centar, uz karitativne programe u tim ustanovama. Sve što smo do sada činili dobrotom, zapravo je realizirano upravo dobrotom  i aktivnošću dobrih ljudi. Mi nemamo dovoljno financijskih izvora za ove projekte jer povremeno moramo preživljavati i vrlo nam je važno da nam kroz pomoć i dobročinstva zaliječimo mnoge ratne rane i otvorimo novu perspektivu života“ rekao je kardinal Vinko Puljić.

Župan Ernest Petry istaknuo je kako je  Ličko-senjska županija uvijek pomagala u kriznim situacijama, a to će činiti i ubuduće.

„Naravno da ćemo pomoći hrvatski narod na njegovim vjekovnim prostorima. Na određeni način naša je dužnost voditi brigu o svim Hrvatima na području Europske unije, a posebno Hrvatima koji žive na graničnim područjima, u ovom slučaju u Bosni i Hercegovini. Iznimna nam je čast što ćemo se moći uključiti u ove projekte i pomoći u granicama naših mogućnosti. S nama je gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić s kojim imamo izuzetnu suradnju koja se pozitivno reflektira na ovim prostorima, ali i znatno šire. Ovdje su s nama i nositelji jedinica lokalne samouprave i nekih  ustanova s kojima ćemo danas dogovoriti suradnju, kao što smo nedavno učinili za narod Ukrajine“ rekao je župan Petry.

Gospićko-senjski biskup Zdenko Križić rekao je kako situacija među Hrvatima u BiH nije nimalo dobra jer je hrvatski narod u BiH prepolovljen. „Situacija je vrlo ozbiljna i svima nam je stalo da se sačuva opstojnost našega naroda na tim prostorima. U tom smislu moramo pomoći jer kardinal Puljić pomoć ne traži za sebe, već za svoj narod. Čak i kada čovjek prosi ili traži pomoć za drugoga, to nije sramota jer želi drugima pomoći i učiniti dobro“ rekao  je biskup mons. Križić.

Nakon izjava za medije održan je sastanak  kardinala Vinka Puljića i izaslanstva sa županom Petryjem, biskupom Križićem, članovima Županije i Skupštine, pojedinim predstavnicima lokalne samouprave i ravnateljem JU Nacionalnog  parka Plitvička jezera Tomislavom Kovačevićem.

Nakon posjete Ličko-senjskoj županiji kardinal Puljić, u pratnji biskupa Križića, župana Petrya i delegacije obišao je gospićku katedralu Navještenja BDM gdje ga je dočekao gospićki župnik mons. Marinko Miličević koji je kardinala Puljića i prisutnu pratnju upoznao s poviješću župe Gospić i njezine katedralne crkve. U znak dobrodošlice biskup Križić i župnik Miličević darovali su kardinalu Puljiću sliku gospićke Katedrale. Nakon kratke posjete katedrali, kardinal Puljić uputio se u Smiljan gdje je obišao rodnu kuću i Memorijalni centar glasovitog svjetskog znanstvenika Nikole Tesle.

Biskupski ordinarijat Gospić

Leave a Comment