Type to search

Događanja Gospodarstvo Gradovi

Uspješno završen projekt „Za bolji život u Ličko-senjskoj županiji“

Share
Završna konferencija projekta „Za bolji život u Ličko-senjskoj županiji“ okupila je u Razvojnom centru Ličko-senjske županije sve njegove sudionice i podupiratelje. Na konferenciji su sudjelovale mnoge sudionice ovoga projekta, ličko-senjski župan Ernest Petry, zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Nikolina Devčić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područna služba Gospić Milka Rukavina, zamjenica ravnatelja LIRA-e Martina Šuper Štampar, ravnatelj Razvojnog centra Ličko-senjske županije Mile Milković, predstavnice Općine Plitvička jezera, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Klara Orlić i voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti Ljiljana Hrgota, te predstavnica Općine Karlobag Josipa Čačić, kao i brojni aktivisti projekta s područja cijele županije.
 
Tijekom predstavljanja voditeljica projekta Jasna Peitl rekla je da su postignuti svi njegovi ciljevi koji su uz zapošljavanja žena, uvelike pomogli dijelu starije populacije. – Kroz ovih 11 mjeseci, koliko je projekt trajao, angažirane su žene koje su starijim osobama pomagale pri obavljanju kućanskih poslova, odlazile u trgovinu i ljekarnu, plaćale račune, a prema svemu se čini kako je druženje sa starijim osobama uz sve navedeno bio jedan od najbitnijih segmenta. Nositelj ovoga projekta bila je Ličko-senjska županija, a partneri u projektu bili su Centar za socijalnu skrb Gospić i Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Gospić. Savjetodavnu pomoć osigurala je LIRA – Razvojna agencija Ličko-senjske županije. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 893.187 kuna, od čega je 85 posto financirano iz Europskog socijalnog fonda, dok je 15 posto sufinancirano iz Državnog proračuna RH. Opći cilj projekta bio je zapošljavanje jednog dijela žena s područja županije. Angažirano je 10 žena koje su skrbile o 60 krajnjih korisnika, od kojih je 48 s područja Općine Plitvička Jezera i 12 s područja Općine Karlobag, dok je na projektu zaposleno osam žena s područja Općine Plitvička Jezera i dvije s područja Karlobaga. Tijekom provedbe projekta terene na kojima se isti provodio povremeno je obilazio stručni tim iz Ličko-senjske županije. Svakako ne kao nadzor nego kako bi u slučaju bilo kakvih poteškoća bili od pomoći. Reakcije krajnjih korisnika s terena bile su uistinu odlične pa je samo po tom segmentu djelovanja ovaj projekt iznimno uspio, zaključila je voditeljica projekta Jasna Peitl. Tijekom provedbe ove humanitarne zadaće podijeljeno je 640 paketa krajnjim korisnicima koji su sadržavali higijenske potrepštine i hranu.
 
Sudionicama projekta „Za bolji život u Ličko-senjskoj županiji“ obratio se i župan Ernest Petry. – Zajednički ste izvršili jednu vrlo humanu zadaću i ovom prigodom vam svima zahvaljujem na pomoći starijim i nemoćnim osobama. Ličko-senjska županija i dalje će nastaviti provoditi ovakve i slične projekte pomažući starijim i nemoćnim osobama koje nisu smještene u adekvatnim ustanovama. Uvijek smo kao Županija davali podršku svim projektima i akcijama koje su za zadaću imale povećanje kvalitete života građana na našim prostorima i skrbi prema onima kojima je to potrebno. Žene koje su sudjelovale u ovome projektu dodatno su se educirale i postale konkurentnije na tržištu rada. Ovaj projekt realiziran je uz pomoć fondova EU i sredstava državnog proračuna RH, uz nemjerljiv doprinos ekipe koja ga je provodila. Mi kao županija i dalje nastavljamo s provedbom mnogih socijalnih projekata s kojima ćemo kvalitetu života naših sugrađana podići na jednu višu razinu. U vrlo kratkom vremenu u suradnji s resornim ministarstvima te gradovima i općinama na području Ličko-senjske županije pokrenuli smo mnogobrojne projekte slijedom čega se u ovome trenutku provodi približno 120 različitih investicijskih projekata, disperzivno raspoređenih po cijeloj Ličko-senjskoj županiji, zaključio je župan Petry, zahvalivši još jednom svim sudionicima koji su realizirali projekt „Za bolji život u Ličko-senjskoj županiji“.

Leave a Comment