Type to search

Događanja Zanimljivosti

Udruga Biom obilježava 30 godina programa LIFE, instrumenta EU za financiranje zaštite prirode

Share

Program LIFE do sada je sufinancirao više od 5500 projekata. LIFE je pružio pomoć za više od 1800 vrsta divljih životinja i biljaka, uključujući 460 vrsta ptica. Udruga Biom u svom radu na očuvanju prirode uvelike se oslanja na LIFE projekte u čijoj provedbi sudjeluje.

19. svibnja 2022. – Program LIFE, ambiciozni instrument Europske unije koji služi financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime, 21. svibnja 2022. slavi 30 godina postojanja.

Program LIFE do sada je u svom životu sufinancirao više od 5500 projekata. Europska komisija povećala je njegovo financiranje za gotovo 60 posto za razdoblje 2021.-2027., te je sada težak 5,4 milijarde eura.

LIFE sada ima četiri potprograma: priroda i bioraznolikost, kružno gospodarstvo i kvaliteta života, ublažavanje i prilagodba klimatskih promjena, te tranzicija na čistu energiju. Na taj način projekti programa LIFE pružaju nadu i inspiraciju za buduća rješenja u doba kada su klimatska kriza i gubitak bioraznolikosti prisutniji nego ikad.

U pogledu zaštite i očuvanja prirode, LIFE je sufinancirao više od 1800 projekata, te je četvrtina mreže zaštićenih područja Europske unije Natura2000 osjetilo koristi financiranja iz programa LIFE, a radi se o čak 6.000 zaštićenih područja. Između ostalog, LIFE je pružio pomoć za više od 1800 vrsta divljih životinja i biljaka, uključujući 460 vrsta ptica.

Udruga Biom u svom radu na očuvanju prirode uvelike se oslanja na LIFE projekte u čijoj provedbi sudjeluje.

To su LIFE Against Bird Crime s ciljem podizanja svijesti i jačanje kapaciteta za borbu protiv krivolova na ptice; Dinara back to LIFE s ciljem restauracije suhih travnjaka na Dinari kako bi se sačuvala bioraznolikost i poticao održivi razvoj; LIFE Lynx s ciljem spašavanja dinarske i jugoistočne alpske populacije risa od izumiranja; LIFE Artina s ciljem procijene i smanjivanja glavnih negativnih utjecaja na populacije tri vrste morskih ptica – gregule, kaukala i sredozemnog galeba u južnoj Hrvatskoj te identificiranja područja očuvanja značajnih za morske ptice; te BalkanDetox LIFE s ciljem jačanja nacionalnih kapaciteta za borbu protiv trovanja divljih životinja i podizanja svijesti o problemu u balkanskim zemljama.

Udruga Biom će obilježiti 30 godina programa LIFE u petak 20. svibnja 2020. u Zagrebu i Sinju predstavljanjem pet LIFE projekata koje u Hrvatskoj provodimo u suradnji s našim partnerima – udrugama Sunce i BirdLife Malta, LAG-om Cetinska krajina, Javnom ustanovom Park prirode Lastovsko otočje, Hrvatskim šumama, Agronomskim i Veterinarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu te Veleučilištem u Karlovcu.

Posjetiteljima u petak 20. svibnja od 14 do 19 sati na prostoru kod glavnog ulaza Parka Maksimir udruga Biom predstavit će pomoću informativnih i edukativnih materijala čime se bave LIFE projekti koje provodi, a predstavnici Udruge razgovarat će s posjetiteljima i pokazivati dijelove opreme kojom se služi u očuvanju prirode. Predstavljanje LIFE projekata odvijat će se istodobno s edukativno-informativnim događanjem koji povodom Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u Hrvatskoj organiziraju Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Javna ustanova Maksimir za upravljanje zaštićenim područjima Grada Zagreba.

Udruga Biom će također u petak 20. svibnja u suradnji s Gradskom knjižnicom Sinj od 16 do 19 sati održati događanje na kojem će se javnosti predstaviti LIFE projekti u čijoj provedbi sudjeluje Biom. Događanje će se održati u obliku radionice gdje će zaposlenici s grupama posjetitelja provoditi edukacije i prezentirati teme Biomovih LIFE projekata. Voditelji radionica koristit će edukativne materijale LIFE Artina projekta, a posjetitelji će uz izrađivanje 3D modela ugroženih vrsta ptica o njima imati priliku i naučiti.

U vezi projekta Dinara back to LIFE, sudionicima radionice u Sinju će približiti biološka raznolikost dinarskih travnjaka i upoznati ih s vrstama biljaka, ptica i drugih životinja koje o tim travnjacima ovise.

U prostoru knjižnice postavit će se polica s promotivnim i informativnim sadržajima, koji će i nakon događanja biti dostupni posjetiteljima.

Povodom obilježavanja 30 godina programa LIFE, u sklopu projekta LIFE Artina projektni partner udruga Sunce otvorio je interaktivnu virtualnu izložbu „Budućnost za morske ptice“ u obliku virtualne šetnje. Izložbom se žele otkriti detalji života tajanstvenih pučinskih ptica kaukala i gregule te sredozemnog galeba. Nastala je kao odgovor i potreba da se pokuša približiti ne samo život tih prekrasnih ptica već i izazovi s kojima se one susreću kroz pogled istraživača.

O BirdLife International:

BirdLife International je najveća svjetska mreža za zaštitu prirode. Čine ju 116 BirdLife partnera diljem svijeta, s gotovo 11 milijuna podržavatelja, 7.000 lokalnih skupina za zaštitu prirode i 7.400 zaposlenih. BirdLife je nadaleko priznat kao svjetski lider u zaštiti ptica.

O Udruzi BIOM:

Udruga Biom jedna je od vodećih organizacija civilnog društva za zaštitu prirode u Hrvatskoj i predstavnik BirdLifea u Hrvatskoj. Misija udruge je očuvanje bioraznolikosti zbog dobrobiti prirode i društva. Bavi se zaštitom divljih ptica te drugih vrsta i staništa, borbom protiv krivolova i drugih opasnosti za živi svijet, okuplja zaljubljenike u prirodu, organizira volontiranja, educira djecu, mlade i odrasle, provodi istraživanja te zagovara promjene koje pozitivno utječu na živi svijet. Svojim aktivnostima nastoji popularizirati znanost i širiti svijest o važnosti individualnog doprinosa očuvanju prirode. Više na www.biom.hr.

 

Leave a Comment