Type to search

Događanja Gradovi Politika

U Zagrebu održana Skupština zajednice županija, idući Izvršni odbor u Ličko-senjskoj županiji

Share
Redovna Skupština Hrvatske zajednice županija održana je u utorak 6. prosinca u Zagrebu.
U ime Ličko-senjske županije na Skupštini Hrvatske zajednice županija sudjelovali su župan Ernest Petry i članovi Skupštine Ivica Radošević i Tomislav Biondić.
Na kraju godine, predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić predstavio je godišnji pregled aktivnosti, te plan rada za 2023. godinu.
„Sve hrvatske županije i Grad Zagreb su članice naše organizacije, što znači da su unutar Zajednice zastupljene sve političke opcije.
Ujedinjeni u toj različitosti, djelujemo za boljitak lokalne zajednice i u tome leži naša snaga“, ističe Marušić.
Sukladno zaključcima sa sjednica Izvršnih odbora održanih kroz godinu potaknute su inicijative prema Vladi Republike Hrvatske i ministarstvima vezano uz decentralizaciju državne imovine, reformu zdravstva, utjecaj povećanja cijena energenata za zaduženja i obaveze regionalne samouprave, izmjene Zakona o sprječavanja sukoba interesa, održavanje održivog županijskog linijskog prijevoza i mnoge druge teme.
„Sudjelujemo u izradi zakona, reagiramo kada uočimo da su potrebne zakonske promjene, usko surađujemo s Vladom RH, prenosimo potrebe „terena“ na nacionalnu razinu. Ovo je „formula“ koju prakticiramo već nekoliko godina i moram istaknuti da je potaknula stvarnu fiskalnu i funkcionalnu decentralizaciju za koju se zalažemo“, rekao je Marušić.
Prema programu rada za 2023. godinu, nastavit će se održavati sastanci s Vladom Republike Hrvatske, a radi informiranja tijela središnje vlasti o stajalištima županija organizirat će se tematske rasprave, okrugli stolovi i stručna predavanja o pitanjima koja su značajna za sve županije.
Na međunarodnom planu, kroz izabrane predstavnike iz redova županija, nastavit će se suradnja s Odborom regija, Kongresom lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe i Vijećem europskih općina i regija (CEMR). U travnju će se obilježiti 20 godina rada Hrvatske zajednice županija, a u rujnu će se održati 9. Forum hrvatskih i poljskih regija na kojem će biti otvorene važne teme za razvoj županija i poljskih vojvodstava.
Na prijedlog župana Ličko-senjske županije Ernesta Petryja usuglašeno je da će se sljedeća sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija održati u Ličko-senjskoj županiji.

Leave a Comment