Type to search

Događanja Dogodilo se na današnji dan Gospić Politika

U Velikom Žitniku obilježena 128. obljetnica smrti dr. Ante Starčevića

Share
Povodom obilježavanja 128. obljetnice smrti Oca Domovine dr. Ante Starčevića (23. 05. 1823. – 28. 02. 1896.) u Velikom Žitniku, ispred biste kod Spomen doma Ocu Domovine koji je 23. svibnja 1998. godine svečano otvorio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, ličko-senjski župan i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Ličko-senjske županije Ernest Petry, zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić i član Županijske skupštine i tajnik Županijske organizacije HDZ-a Ivica Radošević, položili su vijenac i zapalili svijeće kako bi odali počast u znak zahvalnosti i vječnog spomena na velikog hrvatskog političara i ideologa dr. Antu Starčevića.
Otac Domovine dr. Ante Starčević, rođen je u Velikom Žitniku kod Gospića, 23. svibnja 1823. godine, a preminuo 28. veljače 1896. godine u 73. godini života u Zagrebu u zgradi koja danas nosi naziv Starčevićev dom. Pokopan je na groblju, uz crkvu sv. Mirka u zagrebačkim Šestinama.

 

Podsjetimo, Dan Ličko-senjske županije obilježava se na dan rođenja dr. Ante Starčevića, 23. svibnja te će se ove godine u sklopu Dana Županije svečano obilježiti 201. godišnjica od rođenja ovoga dosljednog hrvatskog političara, koji je život proveo predan radu za dobrobit svojeg naroda i Hrvatske domovine.

Leave a Comment