Type to search

Događanja Dogodilo se na današnji dan Gradovi Otočac

U Prozoru kod Otočca svečano otvoren mjesni dom i postavljena spomen ploča poginulim braniteljima

Share

PROZOR – Danas je u organizaciji Udruge veterana vojne policije Domovinskog rata Otočac i Grada Otočca u Prozoru svečano otvoren mjesni dom koji od danas nosi ime hrvatskog branitelja Mate Kostelac – Maljutka iz Prozora.

Mate Kostelac poginuo u obrani domovine 1991. godine u Vukovaru. Spomen ploču s novim nazivom doma u Prozoru otkrili su Ivica Kostelac i Željka Vučić, brat i sestra pok. Mate Kostelca.

Ujedno je u sklopu programa na pročelju zgrade doma u Prozoru postavljena i spomen ploča u znak sjećanja i zahvale 13-torici sinova Prozora koji su braneći domovinu Hrvatsku položili svoje živote tijekom Domovinskog rata.

Prigodom svečanog otvorenja doma i postavljanja spomen ploče nazočili su mnogobrojni članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja s područja Otočca i Prozora, ličko-senjski župan Ernest Petry, gradonačelnik Grada Otočca Goran Bukovac, Dubravka Valčić Uzelac u svojstvu izaslanice ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, mnogobrojni predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata predvođeni ratnim zapovjednicima, kao i brojni mještani Prozora, kojom prihodom je uz odavanje počasti i paljenje svijeća nastupilo i Puhački orkestar DVD-a Otočac.

Nazočnima se prigodnom riječima obratio gradonačelnik Grada Otočca Goran Bukovac koji je u govoru istaknuo: “Svaki od heroja s ove ploče, na onaj je svijet ponio barem neku svoju anegdotu i lijepo sjećanje na vrijeme provedeno ovdje. Iza svakog ovog imena krije se jednako vrijedna i beskrajno tužna priča o preranom rastanku, neostvarenim snovima i ukradenoj budućnosti. Ipak, jedna od tih priča ima posebnu težinu. U vrijeme najžešćih napada na Gacku dolinu, jedan je neustrašivi prozorski dečko, svoju domovinu odlučio braniti na njezinom pragu, u samom grotlu ratnog pakla. Gotovo 500 km daleko od svoje rodne kuće, Vitla, Gacke i Prozora, u nepoznatim ratnim bespućima, Mate Kostelac je s velikim srcem u grudima i maljutkom u rukama hrabro prkosio velikosrpskoj ideji uništavajući tenkove na Trpinjskoj cesti i naposljetku postao jedna od legendi obrane grada heroja. Pod nebom razrušenog Vukovara, Mate je svoj povratak kući, na posljednje počivalište podno Prozorine, čekao predugih sedam godina. Neka ova zgrada bude mjesto dostojanstvenog sjećanja na njega i dom u kojem će nove generacije, u slozi, zajedništvu i prijateljstvu stvarati ljepšu i bolju budućnost, lišenu ratova, boli i prekinutih snova.”

Riječi molitve predvodio je župnik Ivica Miškulin uz konclebraciju svećenika Ante Luketića, Stjepana Zebe i don Jure Ladišića.

Nakon svečanog otvorenja u domu je nastupila klapa Čikat iz Malog Lošinja.

 

Leave a Comment