Type to search

Događanja Gospić

U Gospiću premijerno prikazan ratni dokumentarac Dani prkosa

Share

Foto: Marin Smolčić

U Kulturno-informativnom centru premijerno je prikazan dokumentarni film „Dani prkosa“ koji svjedoči o teškim, ali ponosnim danima u Domovinskom ratu.

Film je je režirao Državni arhiv u Gospiću na čelo sa profesorom Ivicom Mataijom.

– Nakladnik filma je Državni arhiv u Gospiću, ja sam imao čast biti producent i scenarist filma, redatelj je g. Bernardi Modrić, a film je proizveo Istra film Rijeka. Film je financiralo Ministarstvo kulture i medija, a nastajao je nekoliko godina. Pri tome su nam bili značajni materijali iz arhiva HTV-a, Memorijalnog dokumentacijskog centra Domovinskog rata, zbirke Državnog arhiva u Gospiću i zbirke Istra-filma iz Rijeke. Film obrađuje vrijeme uoči Domovinskog rata, te obrađuje prvu, najtežu godinu Domovinskog rata, ali tematizira cijeli Domovinski rat na području Gospića, istaknuo je dr. sc. Ivica Mataija.

Prije sam projekcije filma nazočnima se obratio župan Ernest Petry.

– Poštovani dragovoljci Domovinskog rata, pripadnici hrabre 25. satnije Zbora narodne garde, pripadnici 118. brigade. Od šačice hrabrih i ustrajnih ljudi nastajala je Hrvatska vojska. Ustrajali ste četiri godine rata i na koncu oslobodili Domovinu. Na tome časnom putu su pali mnogi vaši suborci i danas vam izjavljujem iskrenu sućut svim obiteljima poginulih, za svakog vašeg suborca i prijatelja koji danas nisu među nama. Još od početaka seoskih straža na prilazima Gospiću pa do svake vojne postrojbe i policije koje su ovdje branile Hrvatsku.

U ona teška vremena prvi povjerenik RH za Općinu Gospić bio je dr. Dražen Jurković kojemu također zahvaljujem na svemu i upućujem mu iskrene pozdrave. Uvijek ću štovati sve hrvatske branitelje, u meni ćete uvijek imati iskrenu uzdanicu, a sve s ciljem da se ti dani ponosa i slave nikada ne zaborave, rekao je župan Petry.

Nazočne je pozdravio gradonačelnik Gospića Karlo Starčević, te Pajo Brkljačić, jedan od zapovjednika vodova 25. satnije ZNG Gospić.

M.M.

Leave a Comment