Type to search

Događanja Gospić

U Gospiću odana počast likvidiranim žrtvama poraća Drugog svjetskog rata

Share
Kod Spomen ploče hrvatskim mučenicima na ulazu u Gradsko groblje Svete Marije Magdalene u Gospiću prigodnom komemoracijom predstavnici Grada Gospića, Ličko-senjske županije te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata kao i rodbina ubijenih prisjetili su se žrtava poraća Drugog svjetskog rata. Partizani su nakon ulaska u Gospić 4. travnja 1945. godine, bez utvrđivanja stvarne istine i bez suđenja odmah započeli s likvidacijama građana koji su ostali u gradu, uvjereni u svoju nevinost. Nitko točno ne zna koliko je civila i vojnika tada likvidirano, a prošlogodišnje ekshumacije kod vanjske ceste oko groblja govore o 146 pronađenih posmrtnih ostataka na malom prostoru, a za pretpostaviti je da će nastavak ekshumacija znatno povećati broj pronađenih posmrtnih ostataka žrtava. Stariji Gospićani svjedoče o tisućama ubijenih žrtava na području grada Gospića i okolice.
Riječi molitve ispred Spomen ploče hrvatskim mučenicima predvodio je gospićki župnik o. Anto Knežević, nakon kojih su se nazočni uputili odati počast i kod Kosturnice odnosno Spomen obilježja žrtvama poraća Drugog svjetskog rata.
Okupljenim novinarima nakon komemoracije izjavu su dali ličko-senjski župan Ernest Petry, gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević te Andrija Benković kao svjedok vremena čiji otac je pogubljen na navedenom lokalitetu.
Župan Petry je kratko izjavio: “Danas smo se opet okupili kako bismo odali počast nevino stradalim civilnim žrtvama Gospića i vojnicima poražene vojske koji su osuđeni na smrt bez suđenja i dokazane krivnje. Likvidirani su na ovome mjestu, ispred gospićkog groblja, ali i na mnogim drugim stratištima u okolici grada i diljem Ličko-senjske županije. Njihovo mučeništvo i žrtva nikada neće biti zaboravljeni, istaknuo je pri tome župan Ernest Petry.”

 

Gradonačelnik Karlo Starčević ističe da sjećanje na mučki ubijene Hrvate, izbjeglice, žene, starce, djecu ni danas nije izblijedilo. “Moramo se danas upitati što će raditi generacije iza nas. Ostavljamo im u naslijeđe da i oni obilježavaju ovaj dan, dan partizanskih zločina, dan kad je susjed susjeda ubijao, dan kada nije bilo milosti za slabije i nejake“ – rekao je Starčević i obećao da će se i dalje obilježavati dan kada je učinjen monstruozan zločin nad Hrvatima u gradu Gospiću.

Leave a Comment