Type to search

Događanja Gospodarstvo Sport

Svečano otvoren 2. Svjetski kongres sportskog turizma

Share
U Petrčanima pokraj Zadra održava se 2. Svjetski kongres sportskog turizma pod nazivom ‘Tourism & Sports United for Sustainability’. Kongres, koji zajednički organiziraju Svjetska turistička organizacija (UNWTO) i Vlada Republike Hrvatske odnosno Ministarstvo turizma i sporta, obradit će nekoliko ključnih tema kao što su ekonomski učinak sportskog turizma te njegov doprinos ciljevima održivog razvoja iz ekološke, društvene i ekonomske perspektive.
Na Kongresu sudjeluju mnogobrojni sudionici iz područja sportskog turizma, ali i sporta kao i predstavnici međunarodnih organizacija. Kongres okuplja više od 300 sudionika, među kojima nazoče i brojni visokopozicionirani predstavnici iz brojnih država, međunarodni dionici iz područja turizma i sporta te brojni poznati aktivni i bivši sportaši.
Uz brojne visoke dužnosnike među kojima su nazočili i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili, zamjenik ministra međunarodnih poslova Saudijske Arabije Sultan Almusallam, predsjednik Europskih olimpijskih odbora Spyros Capralos, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša te dopredsjednica Sanda Čorak, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, te mnogi župani među kojima je uz domaćina i zadarskog župana Božidara Longina prisustvovao i ličko-senjski župan Ernest Petry u pratnji zamjenice Jasne Orešković Brkljačić, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, osječko-baranjski župan Ivan Anušić, šibensko-kninski župan Marko Jelić te mnogi gradonačelnici i ostali uvaženi gosti.
Kongres je svečano otvorio predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je kazao kako organizacijom ovoga kongresa Hrvatska šalje poruku uvažavanja i zdravog turističkog razvoja.
“Često ističemo da su upravo turizam i sport dva stupa naše međunarodne prepoznatljivosti. Kada govorimo o turizmu, ne možemo se ne osvrnuti na krize s kojima se nosimo posljednje tri godine”, dodao je i istaknuo da je Hrvatska pokazala visok stupanj agilnosti i oporavka.
“Prema svim najavama, ove ćemo godine vidjeti sve učinke naših napora, jer očekuje se rekordna sezona”, ustvrdio je premijer i najavio reviziju gospodarskog rasta za nadolazeće razdoblje.
Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac naglasila je da se kontinuirano radi na podizanju kvalitete sportskog sustava, infrastrukture i zakonske osnove.
“Novim Zakonom o turizmu osigurat ćemo alate za razvoj ravnomjernog, cjelogodišnjeg i održivog turizma. Sportski je turizam važan dio toga kolača i sve je više turista zainteresirano za sportske aktivnosti tijekom svog odmora, a profesionalna su okupljanja i konferencije važan dio industrije”, ustvrdila je te poručila da je sport jedan od najbrže rastućih sektora i stvaratelj trendova.
Glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili rekao je da su sport i turizam najvažnije gospodarske grane u urbanom društvu, a Zadar je destinacija u kojima se oni spajaju.
“Upravo zato važno je govoriti o tome kako pomiriti razvoj tih gospodarskih grana s rastućom zabrinutošću za naš planet. Njega ne možemo uzeti zdravo za gotovo. Naš je jedini dom”, rekao je Pololikashvili, najavivši novu konferenciju koja će se u rujnu održati u Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije.

 

Zadarski župan Božidar Longin naglasio je kako je Zadarska županija definitivno pogodan prostor za planiranje uspješnog razvoja sportskog turizma.
– Bili smo domaćini brojnih međunarodnih natjecanja, svjetskih i europskih prvenstava, u prvom redu onih košarkaških i jedriličarskih, jer sportski turizam traži prije svega kvalitetnu infrastrukturu. A upravo su Športski centar Višnjik i Jedriličarski klub Uskok odličan primjer kako ta infrastruktura treba izgledati.

Leave a Comment