Type to search

Događanja Gradovi Politika

Pijetet civilnim žrtvama poraća

Share

Na Gradskom groblju Svete Marije Magdalene danas je upriličena komemoracija povodom obilježavanje Dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. U organizaciji Grada Gospića i uz sudjelovanje predstavnika Ličko-senjske županije i mnogih Udruga proisteklih iz Domovinskog rata polaganje vijenaca, paljenje svijeća i molitva održane su kod Kosturnice ekshumiranih žrtava drugog svjetskog rata i poraća, a potom je komemoracija održana kod Spomen ploče hrvatskim mučenicima na ulazu u Gradsko groblje Sv. Marije Magdalene.

Zamolili smo župana ličko-senjskog Ernesta Petryja za kraću izjavu.

–Na europski Dan žrtava totalitarnih režima mi kao Ličko-senjska županija ćemo uvijek iskazati pijetet prema svakoj nedužnoj žrtvi stradaloj u ratovima kroz povijest. Danas se klanjamo žrtvama koje su u Gospiću i okolici stradale u poraću, nakon II. svjetskog rata. Mnoge su civilne žrtve streljane ovdje u Gospiću bez suđenja i dokazane krivnje. U ovoj zajedničkoj Kosturnici su u ovome trenutku sahranjene 102 žrtve. Tijekom ove godne su na lokaciji izvan gradskog groblja vršene nove ekshumacije gdje su pronađeni posmrtni ostaci više od 50 osoba.

Ekshumacije će se nastaviti, zbog čega se očekuje uklanjanje asfalta za naselje Balinovac jer se prema izjavama svjedoka tu nalaze posmrtni ostaci mnoštva žrtava poraća s gospićkog područja, naglasio je župan Ernest Petry.

Uz župana i njegovu zamjenicu Jasnu Orešković Brkljačić vijenac su položili predstavnici Grada Gospića predvođeni gradonačelnikom Karlom Starčevićem u kojem izaslanstvu su bili zamjenica gradonačelnika Kristina Prša i predsjednica Gradskog vijeća Ana Marija Zdunić, zatim saborska zastupnica Anita Pocrnić Radošević, predstavnici Policije i mnogi građani. Riječi molitve predvodio je don Anđelko Kaćunko kojemu je ovo danas bila zadnja duhovna zadaća u Gospiću.

Leave a Comment