Type to search

Događanja Gospodarstvo Novalja

Održan sastanak Otočnog vijeća: 8,5 milijuna eura dodjeljeno Ličko-senjskoj županiji za projekte u Novalji

Share
Danas je u svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru održan sastanak Otočnog vijeća.
Sastanku je nazočio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministar zdravstva Vili Beroš, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs te brojni državni tajnici, župani, gradonačelnici i načelnici otočnih županija.
Tim povodom dodijeljeni su ugovori brojnim otočnim udrugama za razvoj civilnog društva na otocima kao i ugovori otočnim poslodavcima za pokretanje gospodarskih aktivnosti i očuvanje radnih mjesta.
Iz Ličko-senjske županije sastanku su prisustvovali zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić i gradonačelnik Grada Novalje Ivan Dabo – Đono koji su izrazili zadovoljstvo suradnjom s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije te su zahvalili Vladi Republike Hrvatske, a posebno zbog dodjele sredstava u iznosu od 4,5 milijuna eura iz Programa za društvenu i regionalnu revitalizaciju Like koja je ciljana pomoć i podrška kontinentalnom dijelu županije, dok će se ovim Pozivom ojačati u društvenom i gospodarskom smislu i otočni dio Ličko-senjske županije odnosno grad Novalja.
Vlada Republike Hrvatske kroz novi program iz EU fondova – Integrirani teritorijalni program (ITP) za otoke snažno podupire teritorijalni pristup te je jedinicama lokalne samouprave omogućila određivanje prioriteta.
Ovaj program ukupno vrijedan 150 milijuna eura predstavlja dosad najveći ciklus ulaganja u otoke. Za područje naše županije osigurano je 8,5 milijuna eura.

 

Ličko-senjska županija je pri kraju kompleksnog procesa izrade strateškog dokumenta Plana razvoja otoka 2021.-2027. teritorijalne strategije u kojoj su definirana ključna područja ulaganja koji je podloga ali i uvjet za povlačenje sredstava EU-a u iznosu od 8,5 milijuna eura sukladno Integriranom regionalnom ulaganju za otoke.

Leave a Comment