Type to search

Događanja

Međunarodni dan bijelog štapa

Share

Dana 15. listopada se širom svijeta, a od 1996. godine i u Republici Hrvatskoj obilježava Međunarodni dan bijelog štapa. 

Taj dan na poseban način podiže svijest i senzibilizira javnost o svakodnevnim poteškoćama slijepih osoba. Povijest obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa seže u 1964. godinu, kada ga je proglasio predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Lyndon B. Johnson. Prepoznatljivi bijeli štap, zaštitni je znak slijepih osoba, a inicijativa za korištenje potekla je od gospođe Guilly d’Herbmont također 15. listopada, 1930. godine. Bijeli štap u prometu slijepim osobama služi kao sredstvo mobilnosti i zaštite, a predstavlja također i simbol samostalnosti.

Osiguravanjem i unapređenjem zaštite prava slijepih osoba te razvijanjem i koordiniranjem mjera i aktivnosti sukladno Nacionalnoj strategiji izjednačavanja mogućnosti za osobe sa invaliditetom od 2017. do 2020. god. koja je provedbeni dokument Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, u Republici Hrvatskoj nastavlja se vođenje sustavne politike usmjerene stvaranju uvjeta za aktivno uključivanje i ravnopravno sudjelovanje osoba sa invaliditetom u svim područjima života zajednice bez diskriminacije, uklanjanjem svakodnevnih prepreka u njihovim životima.

Izvor: Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

Leave a Comment