Type to search

Događanja Gospić

JESEN U LICI Dodjeljene nagrade uzgajivačima najbolje ocjenjenih grla

Share

Na stočnom sajmištu u Gospiću priređena je danas prva zajednička izložba najboljih grla ovaca lička pramenka, goveda buše i konja pasnime hrvatski hladnokrvnjak.

Među 50-ak izloženih grla pasmine hrvatski hladnokrvnjak struka je na I. županijskoj izložbi konja održanoj u sklopu manifestacije „Jesen u Lici“ svakako imala težak posao. U kategoriji ždrebica 3. mjesto pripalo je vlasniku Željku Nagliću iz Čanka. Druga je bila ždrebica (omica) Maje Dundović iz Gospića, a najbolju ždrebicu pod imenom Zita uzgojio je Ivan Kranjčević iz Otočca.

Nagrade za mladu ždrebad (omad) pripale su Ivanu Oreškoviću iz Kvarata čije je grlo bilo treće, drugi je bio konj Jablan Jovana Dragaša iz Bunića, dok je najboljim proglašen Ričko vlasnice Vesne Dundović iz Smiljana.

U kategoriji kobila treće mjesto pripalo je Karlu Podnaru iz Gornjih Vrhovina, druga je bila kobila Marijane Dejanović Šolaja iz Udbine, a najbolju kobilu Finku uzgojio je Marko Jurković iz Zalužnice.
U četvrtoj kolekciji ocjenjivali su se mladi pastusi. Treće mjesto pripalo je uzgajivačici Seki Matasić iz Čovića, drugo Slavku Dujmoviću iz Otočca, dok se titulom najboljeg mladog pastuha okitio konj Ivana Ivaniševića.

U kategoriji starijih pastuha treće mjesto osvojio je konj Željka Čačića iz Cesarice. Pastuh Kukan vlasnika Željka Velića iz Perušića osvojio je drugo mjesto, dok je Šarac vlasnika Jandre Amića iz Perušića proglašen najboljim pastuhom.
Apsolutni šampion ove izložbe bio je konj Ban, vlasništvo Ivana Oreškovića iz Kvarata pored Perušića.

Krava vlasnice Fanike Banić iz Ličko-senjske županije osvojila je treću nagradu. Uzgajivač buša Andrija Ribičić iz Splitsko-dalmatinske županije  osvojio je drugo mjesto i Ivo Vidak iz Dubrovsačko-neretvanske županije  vlasnik je prvonagrađene buše.

Kao i uvijek najatraktivnija su bila grla bikova pasmine buše. Bilo je izloženo 10 bikova, pri čemu je Marijana Dejanović Šolaja osvojila broncu. Uzgajivač Nikola Mišlulin iz Gospića osvojio je drugu nagradu, dok je vlasnik najboljeg bika bio  uzgajivač Bariša Dejanović iz Gospića koji ima farmu buša kod Udbine. Njegove buše se redovno vraćaju sa svih natjecanja ovjenčane zlatnim medaljama.

Šampionsko grlo iz kategorije  buša  je krava  vlasnika Marka Živkovića iz Donjih Pazarišta koja je  ponijela zlatno zvono, najveću nagradu ove izložbe.

Među sedam ponuđenih kolekcija ličke pramenke treće mjesto osvojio je uzgajivač Milan Čukurdija, a drugo mjesto osvojio je Ivan Orešković. Njabolju kolekciju prezentirao je Milan Knežević. U kategoriji ovnova treće mjesto osvojio je Ante Starčević, srebro je pripalo ovnu uzgajivača Jove Žigića iz okolice Korenice. Iz istog kraja dolazi i prvonagrađeni ovan vlasnika Dražena Drakulića.

Lentu i šampionsko zvono najboljeg grla ličke pramenke osvojio je Zdeno Ranljak iz Novosela Koreničkog.

Nagrade uzgajivačima predali su izaslanik ministrice poljoprivrede Zdravko Barač, župan Ernest Petry i njegova zamjenica Jasna Orešković Brkljčić.

L.O.

Leave a Comment