Type to search

Događanja Gospić

Dr.sc. Ante Bežen u Gimnaziji Gospić

Share

7.studenoga u Gimnaziji Gospić  gostovao je  dr.sc. Ante Bežen, rođeni Gospićanin, znanstvenik, metodičar, čovjek bogatog znanstvenog i inog drugog opusa.

Na zanimljiv i nadasve poučan način približio je učenicima tematski sadržaj vezan uz povijest i razvoj pisma, a sve u povijesnom, filološkom i kulturološkom kontekstu. Učenici su vrlo zainteresirano pratili profesorovo izlaganje , uključivali se u razgovor, a pokazali su i razinu znanja iz spomenutoga područja. Uz glagoljicu i ćirilicu, slušalo se tako i o zavičajnoj književnosti, identitetu, jeziku i pismu kao bitnom simbolu nacionalnosti.

Prof.dr,sc. Ante Bežen predstavio je i novu knjigu umirovljenog gospićko-senjskog  biskupa mons. Mile Bogovića : „Glagoljica – bitna odrednica hrvatskog identiteta.“ Profesor je naglasio temeljne odrednice kojima se mons. Bogović bavi u ovoj knjizi i to : problem nastanka glagoljice, razvoj glagoljaštva u crkvenom bogoslužju i odnos Crkve prema glagoljici i glagoljašima.

Mjesec hrvatske knjige , ove godine pod geslom, U ritmu čitanja  nastavlja se i dalje u našoj školi posjetom Interliberu kao i zanimljivostima koje će nastavnici hrvatskoga jezika implementirati u nastavu.

Anela Serdar Pašalić, prof.

Leave a Comment