Type to search

Događanja Gospić Gospodarstvo Politika

Bivši župan Darko Milinović postavio je bivšeg ravnatelja Doma temeljem lažne dokumentacije

Share

U zgradi Doma za starije u Gospiću danas su prof. Anela Serdar Pašalić, predsjednica Upravnog vijeća Doma za starije osobe Ličko-senjske županije i ravnateljica ove ustanove Ivanka Stilinović održale tiskovnu konferenciju s nekoliko tema. U uvodnom dijelu rečeno je više o ustroju rada Doma za starije osobe Ličko-senjske županije sa sjedištem u Gospiću i ispostavama u Otočcu i Udbini. Predsjednica Upravnog vijeća upoznala je novinare s podatkom kako se u tri doma nalazi 371 korisnik, o kojima skrbi 136 zaposlenih. Financijsko stanje ustanove, uz zatečeno stanje prigodom preuzimanja dužnost ravnateljice ustanove pojasnila je Ivanka Stilinović.

-Na dan preuzimanja upravljanja ovom ustanovom nepodmirene obveze prema dobavljačima iznosile se gotovo 5 milijuna kuna, uz kratkoročni kredit od 1,5 milijuna kuna. Taj kredit smo otplatili koncem prošle godine. U zatečenom stanju treba istaknuti i nekoliko izgubljenih sudskih sporova s djelatnicima ove ustanove zbog nezakonitih i vrlo ružnih postupaka prema djelatnicima Doma. Zbog niza ovakvih i sličnih razloga ova ustanova je imala 30 korisnika manje od kapaciteta u Otočcu i isto toliko u Gospiću, naglasila je ravnateljica Doma Ivanka Stilinović. U nastavku konferencije predsjednica Upravnog vijeća prof. Anela Serdar Pašalić govorila je o razlozima zbog kojih je došlo do raskida ugovora s prethodnim ravnateljem ustanove Ivanom Bronzovićem te odgovornost odgovornih osoba za nepoduzimanje mjera financijske stabilizacije ustanove.

-Odgovornost je i tadašnjeg župana Ličko-senjske županije Darka Milinovića (LiPO) koji je imenovao članove Upravnog vijeća koje je na temelju lažne dokumentacije izabralo bivšeg ravnatelja ustanove. Bivšeg ravnatelja Doma novo Upravno vijeće razriješilo je sukladno nalazu inspekcije resornog Ministarstva. Upravno vijeće je sukladno članku 157 Zakona o socijalnoj skrbi utvrdilo kako je bivši ravnatelj u svom radu kršio mnoge odredbe o radu Doma pa je tako dolazilo do svjesnog zanemarivanja u obavljaju svojih obveza. U svemu je bila najgora ograničena kvaliteta pružanja usluga korisnicima. Tu prvenstveno mislim na kvalitetu prehrane i uređenosti interijera.

Od preuzimanja odgovornosti poduzeto je niz dobrih stvari kako bi se to ispravilo. Financijske dubioze su znatno oštetile županijski proračun, dakle proračun svojega osnivača. Osim toga, dio sredstava ranije nije bio namjenski utrošen. Po pitanju imenovanja bivšeg ravnatelja postoji jedna vrlo intrigantna stvar. Upravno vijeće kojega je imenovao bivši župan Darko Milinović postavilo je bivšeg ravnatelja Doma temeljem lažne dokumentacije. Odluka je donesena u ožujku 2017. godine, dok izvadak iz Ministarstva pravosuđa datira od 20. rujna 2017. gdje stoji kako za bivšeg ravnatelja postoji uvjetna kazna u trajanju od četiri mjeseca, uz rok kušnje od dvije godine. Međutim, Općinski sud u Gospiću je izdao uvjerenje 23. veljače 2017. godine, dakle u tijeku natječajnog postupka, da bi tadašnje Upravno vijeće na dan 16. ožujka 2017. imenovalo Ivana Bronzovića za ravnatelja ove Ustanove. Izdato je uvjerenje suda da se protiv bivšeg ravnatelja ne vodi kazneni postupak niti postoje zakonske osnove zbog kojih bi ga se progonilo.

Temeljem ovoga nećemo dopustiti „prebacivanje loptice“ niti stvaranja političke i socijalne klime koji bi ugrozili rad sadašnje ravnateljice Doma i Upravnog vijeća. Na tragu svega ovoga došlo je do niza potraživanja i ovrha koje nam svakodnevno otežavaju rad. Svi smo znali da je Dom u problemima, ali nitko nije znao koliko su ti problemi veliki. Nadamo se da će 2023. godina donijeti stabilizaciju rada ovoga Doma, zaključila je predsjednica Upravnog vijeća prof. Anela Serdar Pašalić dodavši kako će se nepravilnosti razjasniti i definirati svačiju odgovornost.

O problemima u financijskom poslovanju, razlozima nastanka dugovanja i o ovršnim postupcima govorila je ravnateljica Doma Ivanka Stilinović. Pri tome je istaknula nove probleme nastale povećanjem cijena energenata, namirnica i činjenicom da će tek danas djelatnicima Domova u Gospiću, Udbini i Otočcu biti isplaćene plaće za prosinac prošle godine. Kako je rekla, zatečeno stanje u Domovima je dolaskom nove Uprave iznosilo 292 korisnika, a na današnji dan 373 korisnika, što uvelike pospješuje financijsku sliku ovih ustanova i olakšava im poslovanje.

-Uz ovo nešto su povećane cijene smještaja. Uštede ćemo postići i racionalizacijom potrošnje električne energije i lož ulja. Ovo ćemo postići i ugradnjom foto-naponskih ćelija koje će nam proizvoditi el. struju. Te smo projekte već napravili i uskoro krećemo u njihovu realizaciju, rekla je ravnateljica Doma Ivanka Stilinović.

Izvor:

Lika-online

Leave a Comment