Type to search

Crna kronika

Prometne nesreće tijekom proteklog vikenda

Share

Tijekom proteklog vikenda (11.-14. listopada 2019. godine) na području Policijske uprave ličko-senjske evidentirano je devet prometnih nesreća i dragovoljna predaja streljiva.

Promet

Evidentirane su dvije prometne nesreće sa smrtno stradalim osobama, a dogodile su se:

u subotu u 14.20 sati na dionici državne ceste broj 8 u mjestu Sveti Ivan, kada je 53-godišnji slovenski državljanin upravljao motociklom slovenske nacionalne oznake, iz smjera Senja u smjeru Karlobaga i uslijed neprilagođene brzine kretanja izgubio kontrolu nad motociklom, prešao na suprotnu kolničku traku i udario u motocikl kojim je iz suprotnog smjera upravljao 56-godišnji slovenski državljanin, te je potom udario i u motocikl kojim je iz suprotnog smjera upravljala 40-godišnja slovenska državljanka.
Uslijed zadobivenih ozljeda, 53-godišnji vozač motocikla preminuo je na mjestu događaja, dok je 40-godišnja vozačica motocikla lakše ozlijeđena.

u nedjelju u 15.45 sati na dionici državne ceste broj 8, u mjestu Barić Draga, kada je 40-godišnjak iz Gornje Stubice upravljao motociklom krapinske registracijske oznake iz smjera Zadra u smjeru Karlobaga, te ulaskom u njemu lijevi oštri zavoj uslijed neprilagođene brzine kretanja izgubio nadzor nad motociklom, pao na kolnik i udario motociklom u stup zaštitne metalne ograde. Vozač motocikla je uslijed zadobivenih ozljeda preminuo na mjestu događaja.

Prometna nesreća u kojoj je jedna osoba ozlijeđena, dogodila se u subotu u 16.25 sati u mjestu Sušanj, kada je 46-godišnjak iz Gospića upravljao motociklom gospićke registracijske oznake, iz smjera Gospića u smjeru Karlobaga i uslijed neprilagođene brzine kretanja pao zajedno s motociklom na kolnik, kojom prilikom se teško ozlijedio.

Apeliramo na vozače motocikala i mopeda da:

prilagode brzinu vožnje uvjetima na cesti (stanju i karakteristikama ceste);
da voze jedan iza drugoga, ako voze u skupini;
izbjegavaju vožnju na dijelovima asfalta na kojima ima pijeska, ulja i slično, posebice u zavojima;
da se prilikom vožnje kroz lijevi zavoj, odmaknu od središnje crte inače će im se glava nalaziti čak do jedan metar u prometnoj traci namijenjenoj za promet vozila iz suprotnog smjera;
ne voze prevelikim brzinama, niti slalom između vozila (mopedi i motocikli su uski zbog čega ih pri većim brzinama drugi sudionici u prometu teže predvide);
da kontroliraju svoje ponašanje i strast za vožnju te ne ispituju i ne dokazuju mogućnosti svog mopeda ili motocikla. 

Ostale prometne nesreće su s materijalnom štetom, a dogodile su se na području Gospića (4), Otočca (1) i Korenice (1).

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave ličko-senjske provedene su preventivno-represivne akcije u prometu usmjerene na održavanje povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu, te sankcioniranja prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i upravljanja pod utjecajem alkohola i droga.

U tom periodu utvrđena su ukupno 82 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i 2 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola. 

Najveća koncentracija alkohola prilikom kontrole vozača izmjerena je jučer u Otočcu kod 26-godišnjaka iz Brloga (1.22 g/kg).

Dragovoljna predaja streljiva

U subotu je građanin s područja Korenice dragovoljno predao 266 komada raznog streljiva, koje je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave ličko-senjske izuzeo i pohranio u skladište do uništenja.
I ovom prilikom pozivamo građane da nam se pridruže u akciji „Manje oružja – manje tragedija“ kojom je bez ikakvih sankcija omogućena dragovoljna predaja ilegalnih ubojitih sredstava i oružja.   
Oružje i eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Mi ćemo poslati stručne i osposobljene policijske službenike koji će oružje preuzeti.
Zahvaljujemo se svim građanima koji su do sada prepoznali značaj ove akcije i vratili oružje, te građanima koji po pronalasku minsko-eksplozivnih sredstava odmah izvijeste policiju, a sve druge građane pozivamo da slijede njihov primjer, kako bi svima osigurali sigurniju i sretniju budućnost.

Glasnogovornica
Policijske uprave ličko-senjske

Maja Brozičević, v.r.

Leave a Comment