Type to search

Crna kronika Gradovi Otočac

Internetske prijevare: Žena (65) na više bankovnih računa uplatila nekoliko tisuća eura

Share

U protekla 24 sata na području Policijske uprave ličko-senjske evidentirana su dva kaznena djela, tri prometne nesreće i jedno narušavanje javnog reda i mira.

Kriminalitet

Policijski službenici Policijske postaje Otočac su jučer zaprimili prijavu 65-godišnje hrvatske državljanke da je prevarena.

Naime, ona je u prosincu 2018. godine putem mobilne aplikacije WhatsApp započela komunikaciju s njoj nepoznatom osobom, koja ju je dovela u zabludu govoreći da vodi postupak njezinog nasljedstva u Francuskoj, te je ona do 24. rujna 2020. godine u svrhu navodnih troškova postupka na više bankovnih računa uplatila nekoliko tisuća eura.

Upozoravamo građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije, kako ne bi sami postali žrtve. Ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac, iz bilo kojeg razloga, ne prihvaćajte komunikaciju i ne šaljite joj novac. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192.

Internet prijevare su sve češće i raznih modusa (načina izvršenja).
 Ono što vam uvijek mora biti sumnjivo:
obećanja o brzoj zaradi novca bez posla,
molbe za malim donacijama ili neki drugi načini traženja novčane pomoći,
traženje osobnih informacija (preslike ili fotografije osobnih iskaznica, bankovnih kartica …),
molba da kliknete određeni link i spojite se na određeni servis,
nepersonalizirane poruke,
mnoge ovakve elektronske poruke napisane su VELIKIM SLOVIMA.
Naučite što prije prepoznati lažni email i prijevaru. Ignorirajte sve vrste sumnjivih poruka. Nipošto ih ne otvarajte, već ih odmah obrišite. Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo. Također, svakako upozorite prijatelje, poznanike, rodbinu na takve vrste prijevara jer ako je poruka došla do vas, vjerojatno će doći i do njih.

U vremenu od 20. do 24. rujna 2020. godine u mjestu Vrebac, u lovištu čiji je lovozakupnik trgovačko društvo s područja Gospića, nepoznati počinitelj oštetio je žičanu ogradu oko prostora za uzgoj jelena.

Policija traga za počiniteljima, protiv kojih će biti podnijete kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu.

Promet

Prometne nesreće su s materijalnom štetom, a dogodile su se na području Otočca, Senja i Karlobaga.

Javni red i mir
Narušavanje javnog reda i mira počinjeno je tučnjavom na području Gospića, te će protiv počinitelja biti podnijet optužni prijedlog nadležnom sudu.

Glasnogovornica
Policijske uprave ličko-senjske

Leave a Comment